12 Mart 2012 Pazartesi

Marko Paşa on yıllar sonra tutuklu gazeteciler için çıktı!


Odatv davasının duruşmalarının tekrar başladığı bugün, özel olarka bu dava, ama genel olarak tutuklu gazeteciler konusunu ele alan bir de "yeni" gazete çıktı: ...ve yine Marko Paşa.

Ahmet ve Nedim'in Gazeteci Arkadaşları (ANGA) tarafından hazırlanan gazete, bugün BirGün gazetesinin eki olarak bayilerden alınabiliyor. Evrensel gazetesi ise, İstanbul'daki baskılarında Marko Paşa'yı ek olarak veriyor.

Gazetenin ilk sayfası, dört talebi öne çıkarıyor: "AİHM içtihatlarını uygulayın", "TMK'yı kaldırın", "Özel yetkili mahkemeleri lağvedin" ve "Arkadaşlarımızı serbest bırakın".

İkinci sayfada ise, Ahmet Nesin'in, Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz ve Sabahattin Ali'nin çıkardıkları Marko Paşa dergisi ve Rıfat Ilgaz üzerine yazısı yer alıyor. Nesin, yazıda şöyle diyor: "Marko Paşa, Rum asıllı bir Osmanlı hekimi. Bir özelliği var, hastalarını uzun uzun dinliyor. Bu huyu gittikçe yayılıyor ve dilimize 'Anlat derdini Marko Paşa'ya' deyimi kazandırılıyor. Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, yıllarca bu halkın derdini dinleyip gözlemledikten sonra Marko Paşa'yı çıkarıyorlar. Bizler, bugün Marko Paşa grubunda olmaya devam edelim, onlar da McCarthy Paşa grubunda olsunlar. Sonunda dertlerini yine Marko Paşa'ya anlatacaklar."

Ahmet Nesin'in yazısı, ismi alınan derginin "aile mirası" bakımından da sahiplenildiğini gösteriyor. Zaten ANGA'nın önde gelen eylemcilerinden Elif Ilgaz da, Rıfat Ilgaz'ın torunu.

ANGA'nın dergiyi niye çıkardıklarını anlattığı "AKP adaletinin iki yüzü" başlıklı yazı ise, Türkiye'nin geldiği noktayı özetliyor. Şike operasyonu dahil her operasyonda ortak olan izleğe dikkat çekilen yazıda, "Biz, 'tek merkezden yürütüldüğü' izlenimi veren bu operasyonların 'arkasında' nasıl bir iradenin bulunduğunu Ahmet Şık'ın yazdığı 000Kitap adıyla basılan 'İmamın Ordusu' adlı kitap taslağından öğreniyoruz" deniliyor.

Gazetede Ertuğrul Mavioğlu, Ahmet Şık, Ece Temelkuran, Banu Güven, Barış Terkoğlu, Timur Soykan, Murat Sabuncu ve Fikret İlkiz'in yazılarının yanı sıra, Today's Zaman'dan kovulan yabancı gazeteci Andrew Finkel'la yapılan bir röportaj yer alıyor. Doğan Yurdakul ve Müyesser Yıldız ise gazeteye kısa mesajlarını iletmişler.

Gazetenin arka sayfası ise, ANGA'nın yoğun çalışmaları sonucunda geçtiğimiz hafta kamuoyuna açıklanan "tutuklu gazeteciler listesi"ne ayrılmış. Listedeki 105 gazetecinin isimleri ve çalıştıkları kurumlar yer alıyor.



(soL - Haber Merkezi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder