1 Şubat 2012 Çarşamba

Abdullah Gül: 'İstanbul sizin de başkentiniz sayılır'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Birleşik Arap Emirlikleri'ne gerçekleştirdiği ziyarette yaptığı konuşmalar, "Acaba görev süresi bitince Arap sermayedarlarına yatırım danışmanı mı olacak?" sorusunu sordurdu. Gül her fırsatta, Arap sermayesini Türkiye'ye davet etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşik Arap Emirlikleri'ne bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyareti çerçevesinde, dün Jumeraih Beach Otel'de düzenlenen Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) İş Konseyi toplantısına da katılan Gül, Arap Emirlikleri'ne beraberinde 100'den fazla patron da götürdü.

Programında İş Konseyi toplantısı dışında üniversite ziyaretleri, çeşitli resepsiyonlar bulunsa da Gül'ün ziyaretinin her aşamasına damga vuran Arap sermayesini Türkiye'ye çekme çabası oldu. Gül, Arap sermayedarlara adeta bir yatırım danışmanını andırır şekilde tavsiyelerde bulundu.

Arap patronlarla Türk televizyon dizileri hakkında sohbet etmeyi de ihmal etmeyen Gül'ün, Arap sermayedarlara Türkiye'yi tavsiye derken kullandığı temel argümanı ise "Yeni Türkiye, yatırım fırsatlarıyla dopdolu" oldu.

Cumhurbaşkanı ülkesini nasıl tanımladı?

Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri İş Konseyi toplantısında konuşma yapan Gül, iki ülke arasındaki dış ticaretin 5 milyar dolar olduğunu, en kısa zamanda 10 milyar dolara çıkarılacağını belirtti. Türkiye'de büyük fırsatların olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, Arap sermayedarlara "Avrupa'ya gitmeyin, Türkiye'ye gelin" mesajı verdi. Avrupa'ya nazaran Türkiye'de ciddi fırsatların bulunduğunu belirten Gül, "Avrupa ülkeleri büyüyecekleri kadar büyüdüler. Yeni yapacakları bina, yol, metro, havaalanı yok. Zaten nüfusları da yaşlanıyor. Bazı ülkelerin en büyük problemleri nüfusun küçülüyor olması. Türkiye'ye baktığınızda ise nüfusu 75 milyon. Son 10 yılda ortalama yüzde 5 büyüyen bir ülke. Bu yıl, 2012 yılında yüzde 4 civarında bir büyüme öngörüyoruz. Hükümetimizin 'büyümeyi biraz soğutalım' diye bir gayreti var, ama ben size söyleyeyim ki bütün bunlara rağmen yüzde 4'ün çok üzerinde büyüyecek Türkiye. Çünkü kabına sığmayan bir dinamizm var Türkiye'de. Böyle bir ülke eminim ki sizler için de çok caziptir" dedi. Gül, konuşmasında Türkiye'yi, "Riski olan ama getirisi büyük olan bir ülke" olarak tanımladı.

İstanbul sizin de başkentiniz
Konuşmasında Arap sermayedarları, "Bu ülkenin her tarafında gaz ve petrol yok. Dünyanın gaz ve petrole sahip olan başka ülkeleri de var, oralardaki hali biliyoruz. Buradaki gelişmeyi biliyoruz. Bu tamamen vizyon istiyor. Bundan dolayı sizleri ve yöneticileri tebrik etmek istiyorum" sözleriyle öven Gül, İki ülke arasında geçmişten gelen ortak değerler, tarihi ve kültürel değerler olduğunu söyledi ve "Bundan dolayı birbirimize ayrı bir sempati duyuyor ve takip ediyoruz. İstanbul ise adeta hepimizin başkenti gibidir. Ortadoğu, Kafkaslar, Balkanlar... Herkesin baktığı, takip ettiği bir şehirdir" şeklinde konuştu.

Yeni-Türkiye yatırım fırsatlarıyla dopdolu
Gül'ün konuşmasındaki "Yeni-Türkiye" vurgusu ise dikkat çekti. Türkiye'de son 10 yılda büyük değişim yaşandığına, olağanüstü bir reform sürecinden geçildiğine işaret eden Gül, Yeni-Türkiye'nin meziyetini ise şu cümlelerle betimledi: "O Türkiye tamamen gitti yeni bir Türkiye var, Bunu bütün dostlarımızın bilmesini isterim, Yerli-yabancı ayrımı yapmayan, sadece kim haklı, haksız ayrımı yapan bir hukuk düzenimiz var bugün. Bir şirket ilgili bir sorun yaşandığında sahibinin Türk mü, Rus mu, Dubaili mi olduğuna bakılmıyor"

Abdullah Gül'ün, kendisine Arap sermayedarlardan Türk televizyon dizileri hakkında çok sayıda soru gelmesi üzerine yaptığı bir konuşmada Türk dizilerine de yer ayırdığı ve dizilerin bu bölgeye yaptığı etkiye değindiği belirtiliyor.

(SoL-Haber Merkezi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder