14 Şubat 2012 Salı

Böyle veremle savaş olur mu?


Bolu Anadolu Lisesi’nde görevli hizmetli İ.T., verem olduğu için işten atıldı. "Yoksulluk hastalığı" olarak bilinen vereme yakalananların iş bulması neredeyse olanaksızlaşırken verem hastaları da işsizliğe, güvencesizliğe mahkum ediliyor.

Bolu Anadolu Lisesi’nde görevli hizmetli olarak çalışan İ.T.’ye verem tanısı konuldu. İ.T.’nin verem olduğunun öğrenilmesi üzerine İl Sağlık Müdürlüğü okulda öğretmenler, öğrenciler, idari yönetim ve okul çalışanlarında tarama yapılması talimatı verdi.

Verem Savaş Dispanseri aracılığıyla okulda tüberkülin cilt testi yapılarak ve akciğer filmi çekilerek aralarında öğretmenlerin de bulunduğu 12 kişide verem hastalığı tespit edildi. Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü de çözümü 47 yaşındaki İ.T.’nin işine son vermekte buldu.


Verem: Yoksulluk hastalığı

İstanbul Süreyya Paşa Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavisi yapılan İ.T.’nin yaşadıkları ise tek örnekle sınırlı kalmıyor. Türkiye’de yılda 17-18 bin insanın yakalandığı tüberküloz hastalığı kötü yaşam koşulları, sağlıksız beslenme ve ekonomik etkenlerden ötürü meydana geliyor. "Yoksulluk hastalığı" olarak bilinen vereme yakalanan hasta bireylerin çalışamaması ise ailenin daha da yoksullaşmasına neden oluyor.


Sağlıkta dönüşüm politikaları tedaviyi felç etti

Türkiye'de tüberkülozun tanı ve tedavisinin verem savaşı dispanserlerinde yapılırken son yıllarda sağlıkta dönüşüm politikalarıyla verem savaş dispanserlerinin tasfiye edildiği biliniyor. Sağlıkta dönüşüm yasasıyla verem hastaları tedavi olabilmek için ödenti ödemek zorunda bırakılırken ücretsiz başvuru hakkının kaldırılması ve hastanede yatış olanaklarının zorlaştırılması da diğer kaybedilen haklar olarak ortaya çıkıyor.


Verem hastalarının yüzde 80'i işsiz

Türk Tabipleri Birliği konuya ilişkin çalışmalarında, Türkiye'de tüberküloz hastalarının yüzde 79,3'ünün herhangi bir işte çalışmadığını, yüzde 30,7'sinin iş bulmakta güçlü çektiğini, yüzde 51.4'ünün de ortalama gelirlerinin 210 doların altında olduğunu tespit ettiği bir rapor açıklamıştı.



(soL - Haber Merkezi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder