25 Şubat 2012 Cumartesi

Van'da depremin 4. ayında kullanılabilir hastane sayısı: 1


TTB ve SES’in her ay açıkladığı Van deprem raporunun dördüncüsü yayınlandı. Rapora göre, “Van kent merkezinde bulunan toplam altı hastanede 1500’in üzerinde hastane yatağında hizmet verilmekte iken, depremden sonra dördüncü ayda kullanılabilir durumdaki hastane sayısı bire, yatak sayısı 200-300’e düştü.”

Türk Tabipler Birliği ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın ortaklaşa düzenlediği çalışma sonucunda her ay açıkladığı deprem raporlarının dördüncüsü de kamuoyuna sunuldu. Rapor, AKP iktidarının deprem sonrasında Van’da neleri yapmadığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Van ve Erciş’te sadece birer hastane kullanımda

TTB ve SES’in ortaklaşa olarak duyurduğu raporda, depremin ilk saatlerinden bugüne yaşanan sıkıntıların hala çözülemediği belirtiliyor.
AFAD Yönetimi Başkanlığı koordinasyonunun TTB’ye ilettiği verilere göre, Van depremi sonucunda hastanelerin kesin hasar tespiti hala yapılmamış durumda. Ön hasar tespit bilgilerini TTB’ye ulaştıran AFAD yönetimi verilerine göre hastanelerin durumu şöyle: 4 hastane kullanılamaz, 3 hastane deprem tahkiki gerekiyor, Erciş’te 1 ve Van’da 1 hastane kullanılabilir. Van’da 3 ASM kullanılamaz, 23 bina incelenmeli. Erciş’te 3 ASM kullanılamaz 12’si incelenmeli.


Bin 500 yataktan 250 yatağa düştü

Deprem sonrası aradan dört ay geçmiş olmasına rağmen, sağlık kuruluşlarının durumlarına dair çalışmaların tamamlanmadığının belirtildiği raporda, sağlık kuruluşlarının verili durumları göz önüne alındığında, deprem öncesi duruma dönülmesi konusunda umutlu olunması için neden olmadığına vurgu yapıldı.


“Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan bir açıklamada yaklaşık 250 hastaya yatarak tedavi hizmeti verildiği ifade edilmektedir” denilen raporda, deprem öncesi bin 500’ün üzerinde hasta yatağı kapasitesi olan Van’ın geldiği durumun açık olduğu kaydedildi.

Sadece Bölge Hastanesi çalışıyor

Kamu hastanelerinden hizmete devam eden tek kurumun, Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi olduğuna değinilen raporda, diğer hastane çalışanlarının da yönlendirildiği Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi’nde inanılmaz bir sağlık çalışanı yoğunluğu olduğu ifade edildi.


Sağlık çalışanlarına sağlıklı barınma olanaklarının halen sağlanmadığı da belirtilirken, “Sağlık çalışanlarına konteynerler depremden neredeyse dört ay sonra ancak Şubat ayı ortasında sağlanabilmiştir. Tüm hastanelerin bahçelerinde kurulan çok sayıda konteyner olmakla birlikte özellikle ağır kış koşulları nedeni ile elektrikle ısıtılan bu konteynerlerde ciddi ısınma ve su kullanmayla ilgili sorunlar yaşanmaktadır. Ayrıca bu konteynerler sağlık çalışanlarının aileleriyle birlikte barınması için elverişli değildir” denildi.


İşte Hastanelerin durumu

Kadın Doğum Hastanesi: Ağır hasarlı ve yıkılmalı
Eski Devlet Hastanesi: Ağır hasarlı ve yıkılmalı
Yüksek İhtisas Hastanesi: Az Hasarlı, ne olacağına tahkik sonrası karar verilecek.
İpek Yolu Devlet Hastanesi: Az Hasarlı ve ne olacağına tahkik sonrası karar verilecek.
Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi: Az hasarlı ve kullanılabilir.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştıma Hastanesi: Orta hasarlı ve kullanılamaz.
Erciş Devlet Hastanesi: Hasarsız ve kullanılabilir. İdari bina hasarlı ve yıkılacak.
Başkale Devlet Hastanesi: Az hasarlı, deprem tahkikine göre karar verilecek.
Yüksek İhtisas Diyaliz Dairesi: Orta hasarlı, kullanılamaz.
Ağız ve diş sağlığı merkezi: Az hasarlı, kullanılabilir (ek binası hasarlı, kullanılamaz)
İl Sağlık Müdürlüğü idari binaları ve lojmanları: Kullanılamaz. Yıkılmalı.
Sağlık Meslek Lisesi Binası: Ağır hasarlı. Yıkılmalı
Verem Savaş Dispanseri: Yıkılmalı
Van Merkez Aile Sağlık Merkezleri: 3 ASM kullanılamaz, 2 ASM onarıma ihtiyaç var. 23 bina incelenmeli.
Erciş Aile Sağlık Merkezleri: 2 ASM kullanılamaz. 12 ASM incelenmeli. 1 ASM kullanılabilir.



(soL – Haber Merkezi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder