15 Şubat 2012 Çarşamba

Hey Tekstil 420 İşçisini Çıkardı


Türkiye'nin en büyük konfeksiyon üreticisi olduğunu söyleyen Hey Tekstil, 420 işçisini, maaşlarını ve kıdem tazminatlarını ödemeden işten çıkardı. İşçiler, fabrika önünde direniyor.

Bağcılar'daki Hey Tekstil, 420 işçisini işten çıkardı; işçiler her gün fabrikanın önüne gelerek içeride kalan dört aylık maaşlarını ve kıdem tazminatlarını istiyor.

Hey Tekstil'in bağlı olduğu Hey Group, tekstil başta olmak üzere turizm, bilişim ve inşaat sektöründe yatırımları var.

Türkiye'nin en büyük konfeksiyon hazır giyim üreticisi olduğu belirtilen şirketin sahibi Aynur Bektaş, aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı.

Bektaş, kadınların iş hayatına katılımı için yaptığı çalışmaları nedeniyle 2010 TBMM Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görüldü.

Hey Tekstil'de çalışan çoğunluğunu kadın işçilerin oluşturduğu 420 işçi, dört aydır şirketin "ekonomik krizdeyiz" gerekçesiyle maaşlarını alamadı. Bir hafta önce de sözlü biçimde işten çıkarıldı.

Üç ila 15 yıl aynı fabrikada çalışmış işçilerin arasında, dört hamile kadın, dört engelli işçi var.

Bir kadın işçi güvenlik görevlisi tarafından "Dağılın" denerek tartaklandı ve uyluk kemiği kırıldı. O günden beri işçiler, fabrika önüne gelerek dört aylık maaşları ve kıdem tazminatları için direniyor.

"Dava açmak çok masraflı"

bianet'e konuşan avukat Özcan Karakoç, fabrikadaki malzeme ve makinelerin kamyonlarla boşaltıldığı, işverenin işçilere ödeme yapma niyetinin olmadığını belirtti.

Karakoç, değişen kanun nedeniyle işçilerin işverene dava açmasının ekonomik olarak çok zor olduğunu belirtti.

"Eskiden işçinin işverene dava açması ekonomik olarak daha kolaydı. Şimdi dava açması için 500 lira ödemesi gerek, dört aydır maaşını alamayan cebinde yol parası dahi olmayan işçi hakkını nasıl arayacak.

"İşveren de bunu bildiği için 'nasıl olsa, dava masraflarını karşılayamaz, karşılasa da iş davaları iki yıl sürer' mantığı yürütüyor. Kısacası, sistem de işverenin yanında. Oysa ki devlet dava süresince masrafları ödemeli, sonra kaybedenden bunu almalı."



Nilay VARDAR

BİA Haber Merkezi-İstanbul




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder