24 Şubat 2012 Cuma

SES: Hastane Halkındır, Satılamaz


SES, Ankara'da gerçekleştirdği iki eylemde hastanelerin satışa çıkarılmasının önünü açan kanun hükmünde kararnameyi ve KCK operasyonları kapsamında gözaltına alınan 15 KESK'li kadına yapılan hukuksuz uygulamaları protesto etti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri 2 Şubat tarihinde yayınlanan ve uygulama süreci başlatılan "Taşra Teşkilatı'nın yeniden yapılandırılması, personel, taşınır ve taşınmazların tahsisi devri" konulu genelgeyi bugün saat 13.00'te Sağlık Bakanlığı önünde bir basın açıklamasıyla protesto etti.

Basın açıklamasını okuyan SES Genel Başkanı Çetin Erdolu 2 Şubat'ta yürürlüğe giren genelgenin "Boş olan kadro ve pozisyonlara çalışanların istekleri dışında atanmaları veya bir yıl geçici görevlendirilmeleri, çalışanları atama ve geçici görev tehdidi ile baskı altında tutma, kendi kadrolarını oluşturma, sağlık çalışanlarının mücadelesini sindirme ve boyun eğdirme operasyonu" anlamına geldiğini söyledi.

2 Kasım'da yürürlüğe giren ve uygulama süreci başlatılan Kanun Hükmünde Kararnameyi (KHK) değinen Erdolu "Millet iradesinin yok sayılarak 'otoriter' bir anlayışla çıkartılan 'KHK demokrasisi'ni kabul etmemiz düşünülemez" diyerek, Sağlık Bakanlığı'nın KHK'yi internet üzerinden forum yoluyla tartışmaya açmasının da hiçbir anlam ifade etmediğini belirtti.

Sendikal rekabet değil, dayanışma

Önlerinde iki seçenek olduğunu ifade eden Erdolu, "Ya bu uygulamaları kabul edip, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının verdiği mücadeleye seyirci kalacağız ya da iş yerlerimizde statü farkı gözetmeden, sendikal rekabeti değil birlikte dayanışmayı ve mücadeleyi esas alan iş yeri sağlık çalışanları meclisleri ile mesleki bağımsızlığımıza, iş ve gelecek güvencemize, sağlık hakkımıza sahip çıkıp daha fazla baskı ve denetim altında aşırı çalışmaya karşı yüksek sesle itiraz ederek direneceğiz" dedi.

Erdolu herkesi 11 Mart'ta Ankara'da toplanacak olan Türkiye Sağlık Hakkı Meclisine beklediklerini sözlerine ekledi.

Avukatlara haber verme hakkı tanınmadı

SES üyeleri Sağlık Bakanlığı önünde gerçekleştirdikleri basın açıklamasının ardından 13 Şubat'ta Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonları kapsamında 15 KESK'li kadının gözaltına alınması sırasında yaşanan hukuksuzlukları protesto etmek için Ankara Adliyesi önüne yürüdü.

Basın açıklamasını okuyan SES Hukuk Sekreteri Aslıhan Han yaşanan hukuksuzlukları şöyle sıraladı:

* Arkadaşlarımız hiçbir şekilde polise mukavemet etmediği halde, işyerleri olan hastanelerden hasta ve hasta yakınlarına teşhir edilerek kelepçelerle asansör yerine merdivenlerden dışarıya çıkartılmışladır.

* Bir arkadaşımız nöbetteyken ve evinde kimsenin olmadığı bilinirken, güvenlik güçleri kapı kilidini kırarak içeride usulsüz arama yapmışlardır.

* Hiçbir arkadaşımıza sendika avukatlarına haber verme hakkı tanınmamış, telefonlarına el konulmuştur.

* Bir arkadaşımız gözaltına alındığı andan itibaren riskli gebe olduğu, kalp yetmezliği ve astım hastalığı bulunduğu halde gözaltında tutulmaya devam edilmiştir.

* Arkadaşlarımızın ev aramaları sonrasındaki tutanaklar, okuma yazma bilmedikleri söyleyen ebeveynlerine zorla imzalatılmıştır.

Han son olarak, bu tutuklama ve baskılara karşın mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini sözlerine ekledi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ise KESK'li kadınlar üzerindeki baskıyı kınadığını belirtti. Birtane "AKP iktidarının üçüncü dönemle iktidara gelişiyle Türkiye'de gelinen durumu hep birlikte görmekteyiz. AKP kadının örgütlü yapısından korktuğu için bu operasyonları gerçekleştirmiştir" dedi.

Basın açıklamasının ardından SES üyeleri gözaltına alınma sürecindeki hukuksuzluklara ilişkin savcılığa suç duyurunda bulundu.



Serhat KORKMAZ

BİA Haber Merkezi -Ankara


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder