27 Şubat 2012 Pazartesi

Adalet Bakanı'na Pozantı soruları


BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Meclis Başkanlığı'na verdiği soru önergesiyle Pozantı Cezaevi'nde tutuklu çocuklara tecavüz edildiği iddialarına ilişkin Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i açıklama yapmaya çağırdı.


Pozantı cezaevinde  çocuklara uygulanan cinsel istismara yönelik tepkiler devam ediyor. Adalet Bakanlığı dün yaptığı açıklamada Pozantı Cezaevi ile ilgili iddialerın yeni olmadığını incelemenin başlatıldığını belirtti. Pozantı Cezaevindeki görevli memurlar hakkında başlatılan herhangi bir soruşturma ise gündemde değil.

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Pozantı Çocuk Cezaevi'ndeki taciz ve tecavüz iddialarına ilişkin Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi. "Pozantı cezaevinden tahliye olan çocukların anlatımları, gayet ciddi bir ihmal ve çocuklara kasıtlı muamelenin olduğunu göstermektedir" diyen Akat Ata, "Pozantı cezaevinden çıkan çocuklar, bazı arkadaşlarına ve kendilerine adli mahpuslar tarafından defalarca tecavüz edildiğini belirtmektedirler. Yine çoğu çocuğun zor kullanılarak üzerindeki elbiseleri çıkartmaya zorlandıkları anlatılmaktadır. Çocukların bazılarının boyunlarına ip geçirilip sıkıldığı, adliler tarafından dövüldüğü ve Kürt oldukları için sürekli hakarete uğradıkları belirtiliyor. Çocukların cezaevi yönetiminden başka bir koğuşa geçme isteği cezaevi tarafından dikkate alınmamıştır. Oysa cezaevi idaresi bu durumların engellenmesi ve cezaevinde güvenliğin sağlanmasıyla mükelleftir" dedi.


'ÇOCUKLARIN SORUNLARI ARTTI'


Çocukların adli tutuklular arasına konularak taciz ve tecavüze mahkum bırakıldığına işaret eden Akat Ata, depresyon geçiren çocukların toplumdan kaçtığını ifade etti. Akat Ata, "Özellikle çocuk istismarı gibi önemli bir olayda cezaevi yönetiminin bu durumu engelleme ve yasal prosedürü uygulaması gerekliliği şüphesizdir. Buna karşın cezaevi yönetimi yapılan hiçbir başvuruyu dikkate almadığı gibi, bu çocukların yaşadıkları durumları bilmelerine rağmen herhangi bir çözüm bulma girişiminde de bulunmamıştır. Çocukların cinsel istismara maruz kalmalarına sessiz kalan cezaevi idaresinin çocuklara karşı takındığı tavrın tamamen siyasi bir tavır olduğu çocuklar tarafından söylenmektedir. Bu çocuklar günlerce taciz ve tecavüz içinde kalmaya mahkûm edilmişlerdir. Bu çocukların yaşadıklarına cezaevi idaresinin sessiz kalması bu çocukların yaşadıkları psikolojik sorunları daha da derinleştirmiştir. Birçok çocuk cezaevinden çıktıktan sonra yaşadıkları bu durumları gizlemekte ve her geçen günde sosyal alanlardan kaçmaya başlamaktadırlar" diye kaydetti.


'SÖZLEŞME İHLAL EDİLDİ'


Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ihlal edildiğini söyleyen Akat Ata, "Türkiye'nin de imzaladığı BM çocuk hakları sözleşmesinin 34. maddesinin a bendine göre, Taraf devletler, çocuğu her türlü cinsel sömürüye ve cinsel suistimale karşı koruma güvencesi verirler. Bu amaçla taraf devletler özellikle çocuğun yasadışı cinsel faaliyete girişmek üzere kandırılması veya zorlanmasını önlemek amacıyla ulusal düzeyde ve ikili ile çok taraflı ilişkilerde gerekli her türlü önlemi alırlar' denilmektedir. Yaşanan bu durumular göz önüne alındığında BM ile imzalanan anlaşmanın belirttiğimiz maddesi ihlal edilmiştir" dedi.

Akat Ata, Bakan Ergin'den şu sorulara yanıt vermesini istedi: "Pozantı cezaevinde çocukların adli mahpuslarla birlikte kalmasından kaynaklı sorunların çözümüne herhangi bir çalışmanız var mıdır? Pozantı Cezaevinde yaşanan cinsel istismar ve cinsel taciz olaylarından cezaevi yönetiminin haberi var mıdır? Varsa neden gereği yapılmamıştır? Pozantı Cezaevi yönetimine çocuklar tarafından kaç adet koğuş değiştirme talebi cezaevi idaresine iletilmiştir? Pozantı cezaevi idaresi ile ilgili herhangi bir soruşturma yapılmış mıdır? Yapılmamışsa nedeni nedir? BM çocuk hakları sözleşmesinin 34. maddesi çerçevesinde çocukları cezaevlerinde korumaya yönelik hangi önlemler alınmaktadır?

TUNCEL: POZANTI CEZAEVİ YÖNETİMİ GÖREVDEN ALINSIN

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Adana Pozantı Çocuk Cezaevi'ndeki çocuklara yönelik yaşanan cinsel istismara ilişkin TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Adalet Bakanlığı'nın iddialarla ilgili açıklamasının vahim olduğunu söyledi. Tuncel, Mersin İnsan Hakları Derneği'nin raporundan bilgiler aktardı. Raporda, cezaevindeki çocukların koğuş ve isim vererek şiddet, cinsel taciz iddialarında bulunduklarını anlatan Tuncel, bu iddialar karşısında zamana yayılacak bir araştırmaya gerek olmadığını belirtti. Siirt'te yaşana olay ve N.Ç. davası gibi cinsel istismar davalarını hatırlatan Tuncel, "Pozantı'da yaşanan durum Türkiye açısından bir ayıptır. Adalet Bakanlığı bu durum karşısında derhal soruşturma açmadan cezaevi yönetimini görevden almalıdır" dedi. Tuncel, Pozantı'da yaşanan olayla ilgili hukuki süreci takip edip konuyu da Meclis gündemine taşıyacaklarını ifade etti.


İSİMLERİ AÇIKLANDI

Adana'daki Pozantı Cezaevi'nde tutuklu çocuklara taciz ve tecavüz edildiği iddiaları üzerine cezaevine giden İnsan Hakları Derneği (İHD), çocuklarla yaptığı görüşmenin ardından tecavüz ettiği iddia edilen adli tutukluların isimlerini açıkladı.

Pozantı Cezaevi’nde çocuklara yönelik taciz ve tecavüz olayıyla ilgili haberler gündeme otururken, adli tutukluların taciz ve tecavüzüne maruz kalan 7 siyasi tutuklu çocuk, İHD’ye başvurdu. Pozantı Çocuk Cezaevi’nde bulunup tahliye olan H.G., Y.S., E.K., H.B., H.Ç., M.D. ve Ö.K. cezaevi yönetiminin ‘kendilerini bilerek adli tutukluların içine koyduğunu’ iddia etti.
 


MÜDÜRÜN BİLGİSİ DAHİLİNDE


Özgür Gündem gazetesinde yer alan habere göre, İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, çocuklara binbir çeşit işkence uygulandığını saptadıklarını belirterek, “Canice uygulamalarının cezaevi müdürü ve gardiyanların bilgisi ve onayı dahilinde yapıldığını” söyledi. Cezaevi savcısı ile görüşen BDP, vahşeti Meclis’e taşımaya hazırlandığını açıklarken, Adalet Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak ‘müfettiş gönderdiğini’ duyurdu.
 

TACİZ VE TECAVÜZ EDENLERİN İSİMLERİ


 İHD Mersin Şubesi tecavüz olayına karıştığı iddia edilen isimleri açıkladı. İşte o isimler: “A-3 koğuşunda lakabı ‘Rakip’ olan Kemal Y. ve Ömer G., A-5 koğuşunda Yusuf T., B-4’te Müslüm, A-1 koğuşunda Mustafa K., B-9 koğuşunda Behzat Y., B-10’da Kenan T., A-7 koğuşunda Arat M., B-10 koğuşunda Kenan T., B-3 koğuşunda Zeki E. A-10 koğuşunda Ahmet D., A-3 koğuşunda Kemal Y.”
 


'SİZ TERÖRİSTSİNİZ'


Adana Pozantı Cezaevi’nde Kürt çocuklarına yönelik taciz ve tecavüz olayıyla ilgili haberler gündeme otururken, adli tutukluların taciz ve tecavüzüne maruz kalan 7 siyasi tutuklu çocuk, İHD’ye başvurdu.

Pozantı Çocuk Cezaevi’nde bulunup tahliye olan H.G., Y.S., E.K., H.B., H.Ç., M.D. ve Ö.K. İHD’ye başvurduğunu söyleyen İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, bunun üzerine çocukların polis tehdidi ile ifadeleri geri alınmak istendiğini dile getirdi. Çocukların cezaevine götürüldükleri ilk gün gardiyanlarca hangi suçtan geldiklerinin sorulduğunu söyleyen Tanrıverdi, “Siyasi suçtan tutuklandıkları cevabını verdiklerine ‘siz teröristsiniz’ diyerek gardiyanlarca dövülüyorlar. Cezaevine ilk giriş dayağı adı altında pimapen ile elleri kızarana kadar darp ediliyorlar. Birebir cezaevi müdürü tarafından, ‘akıllı’ durmaları hususunda cop ile tehdit ediliyor. Ayrı bir koğuşa yerleştirilme talepleri karşısında ise gardiyanlar tarafından sürekli işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını bize ilettiler” dedi.


'AYAKLARINI YIKATIYOR, MASAJ YAPTIRIYORLAR'

Adli koğuşlara konulan siyasi tutuklu çocuklara çamaşır yıkatıldığı ve ‘masaj’ adı altında adli tutuklulara hizmet etmek zorunda bırakıldıklarını ifade eden Tanrıverdi çocukların karşılaştığı durumu şöyle özetliyor: Adli tutuklular hergün darp ediyor, eşyalarına ve ailelerinin yatırdığı paraya el koyuyor. Çamaşırlarını yıkatıyorlar. Kantin talepleri ve ihtiyaçları hiçbir zaman karşılanmıyor. Ayaklarını yıkatıyor ve masaj yaptırıyorlar. Bunları yapmak istemediklerinde ise çekpas sopası ile dövülüyor yada ayak tabanlarına sopa vuruluyor ve basketbol potasında boğulacak dereceye gelene kadar asılıyorlar. Tuvalete gitmek için bile izin istemek zorundalar. Etli yemek çıktığında etleri seçilerek alınıyor. Her sabah erkenden uyandırılıyor ve koğuş temizliği yaptırılıyor. Televizyon izlerken başlarının dahi çevrilmesine izin verilmiyor. En ufak gürültülerinde daya yiyorlar. Bütün bu uygulamaların gardiyanların ve cezaevi müdürünün bilgisi ve onayı dahilinde yapıldığını söylüyorlar.
 


GÜR, SAVCIYLA GÖRÜŞTÜ


Pozantı Cezaevi’nde yaşananlarla ilgili cezaevine giden BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, cezaevi savcısı ile görüştü ve olayı Meclis gündemine taşıyacaklarını söyledi.

Gür, olayı yargı ve Meclis gündemine taşımak üzere BDP’nin bir heyet görevlendirdiğini belirterek, cezaevi savcısı ile görüştüğünü ancak çocuklarla görüşme imkanı bulamadığını söyledi. En kısa zamanda çocuklarla görüşeceğini belirten Gür, “Ayrıca Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun da devreye girmesi için çaba içerisinde olacağız” dedi Öte yandan olayın aydınlatılması için Uluslararası Çocuk Hakları Vakfı ile insan hakları kuruluşlarının İHD Mersin Şubesi’ni arayarak konu ile ilgili bilgi istediği öğrenildi.
 


AİLELER ENDİŞE İÇERİSİNDE


Pozantı Cezaevi’nde çocukları halen tutuklu bulunan aileler endişe içine girdi. Aileler yaşanılanların kabul edilebilir bir tarafı olmadığını belirterek, ilgili makamlara duyarlı olmaları yönünde çağrıda bulundu.

Gülendam A. isimli anne oğlu C.A’nın yaklaşık 5 aydır Pozantı Cezaevi’de tutuklu olarak kaldığını ve oğlunun çeşitli şekillerde işkenceye maruz kaldığını kendilerine anlattığını belirterek, “Oğlumun cezaevinde olması nedeni ile yeterince canım yandı. Son zamanlarda cinsel istismar olaylarının yaşandığını duyduk, bu acımızı daha da arttırdı. Şimdi acaba çocuğum buna maruz kalıyor mu diye endişeleniyorum, uykularım kaçıyor” şeklinde konuştu. Çocuklarının çok kötü durumda olduğunu ve bu cezaevinin kapatılmasını istediklerini vurgulayan anne Gülendam A. “Artık yüreklerimizi yakmasınlar, yeter” diye feryat etti. Oğlunun kendisinden birçok şeyi gizlediğini hissettiğini aktaran anne Gülendam A., söz konusu iddialara ilişkin araştırma yapılması ve duyarlı olunması noktasında çağrıda bulundu.


DERHAL MÜDAHALE EDİLSİN

Oğlu H.K’nin tutuklanma gerekçesini dahi bilmedeğini söyleyen baba Zeynel K.’de, oğlunun Pozantı’ya götürüldüğünü ve buraya kısa süre önce girdiği halde fiziksel olarak değiştiğini ifade etti. Daha önce de cezaevine ilişkin hem basında ve hem de cezaevine daha önce girip çıkan çocuklardan olumsuz duyumlar aldıklarını ancak cinsel istismarın henüz konuşulmaya başlandığını ve çocuklarını durumlarından endişe ettiklerini belirten Baba K., “Bunun araştırılmasını varsa böyle bir şey bir an önce müdahale edilmesini, sorumlularından hesap sorulmasını istiyoruz” dedi.


NASIL RAHAT UYUYACAĞIZ


1 ay önce tutuklanarak Pozantı Cezaevi’ne yollanan C.M.’nin annesi Emine M. de, “Çocuklarımızın böyle bir şey yaşadıklarını duyuyoruz. Bu durumda evimizde nasıl rahat durabiliriz?” diye sordu. Oğlunun çok zayıfladığını, cezaevi yemeklerinin yenmeyecek kadar kötü olduğunu ve bu nedenle oğlunun aç kaldığını belirten anne M. “Sofraya her oturduğumda ağlıyorum. Allah bütün annelere sabır versin. Biz şimdi kafamızı yastığa nasıl rahat koyacağız. Her gün ya benim de oğlum bunu yaşarsa diye korkuyorum” diyerek isyan etti.


ANNELERİN İSYANINA KULAK VERİN


Akdeniz Belediyesi İştar Kadın Danışmanlık Merkezi’nde çalışan Sosyolog Menice Ürün, söz konusu iddiaların yalnızca çocuğun değil, yakın çevresinin ve çocuğun etkileşim içerisinde olduğu herkesin müdahil olacağını belirterek şunları kaydetti: “Burada önemle vurgulanması gereken nokta çocuğun hem kendi dünyasında yaşadıkları hem de ailelerin konuya bakış açısının toplumsal cinsiyet kalıp yargılarından ayrı düşünmemek gerekir. Nitekim, ‘güçlü’ olarak nitelenen ve yaşamı boyunca böyle olmak zorunda olduğu öğretilen bir çocuk için bunu ifade etmek kabul edilebilir bir şey değildir.” Bir annenin, “Ben artık nasıl uyuyacağım? isyanına kulak verilmesi gerektiğine vurgu yapan Ürün, “Bu noktadan sonra Kürt annelerinde tahammülün sınırlarının çoktan aşıldığı görülüyor. 1990’lı yıllarda göç ederek, daha önce hiç görmedikleri mekanlara gelen insanlar, kendi tercihleri olmayan bir yaşama mahkum bırakılıyor. Sonrasında ne yazıkki böyle olumsuzlukları da yaşamaları ciddi travmaları beraberinde getiriyor ve belki de bu insanlar daha derin yaralar alacak” dedi.


SORUŞTURMA BAŞLATILDI


Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü, Adana Pozantı M Tipi Cezaevi'nde "taş atan çocuklar" olarak bilinen 18 yaşından küçük siyasi tutuklu ve hükümlülerin taciz ve tecavüze uğradığı iddialarını araştırmak üzere cezaevi müfettişi (kontrolör) görevlendirdi.
Vatan Gazetesi'ne konuya ilişkin bilgi veren Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Mustafa Onuk, korkunç iddialarla ilgili olarak müfettiş araştırmasından sonra bir değerlendirme yapılacağını belirterek, "Kontrolör arkadaşımız orada olacak. Şu an itibariyle bu iddialarla ilgili bir şey söyleyemeyiz. İddia var ve araştıracağız. Raporlar geldikten sonra bir değerlendirme yapacağız ve gerekirse kamuoyuyla bunu paylaşacağız" dedi.
Öte yandan Adalet Bakanlığı tarafından konunun araştırılması için müfettiş görevlendirilirken, Pozantı Cumhuriyet Savcılığı'nda konuyu araştırmak için tahkikat başlattığı öğrenildi. Savcılığın iddialara ilişkin çocuklar ile görüşeceği bilgisi alındı. Haberi yapan DİHA muhabiri Zeynep Kuriş'i arayan savcılık iddiaları gündeme getiren çocukların bilgilerinin kendilerine iletilmesini istediği bildirildi.



Bir Gün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder