Türkiye Obezite Derneği’nin araştırmasına göre Türkiye’de kişi başına süt tüketimi yok denecek kadar az. En çok tüketilen gıda maddesi ise tahmin edileceği gibi ekmek.
Türkiye Obezite Araştırma Derneği’nin 12
ilde, 15 yaş üstü, bin 563 kişi üzerinde yaptığı "Türkiye'de Beslenme
Alışkanlıkları ve Fiziksel Hareketlilik Düzeyi Saptama Araştırması"nın
sonuçları kamuoyuna açıklandı. Yüzde 2,5 hata payıyla gerçekleştirildiği
açıklanan araştırmada yoksulluk açısından çarpıcı sonuçlara ulaşıldı.
Araştırma sonucunda ekmek tüketiminin yüksek
olduğu, kişi başına süt tüketimininse çok düşük olduğu görülmekte.
En çok tüketilen gıda maddesi ekmek
Günün her öğününde en çok tüketilen gıda maddesinin ekmek olduğu görülmekte. Türkiye’de insan vücudunun günlük olarak ihtiyaç duyduğu karbonhidratın küçük bir bölümü ekmek dışındaki gıdalardan sağlanabilmekte. Bunun nedeni toplumun önemli bölümünün düşük gelir düzeyinde olması. Düşük gelirli aileler sebze, meyve gibi karbonhidrat kaynaklarını yeterince tüketmek yerine daha fazla ekmeğe yönelmekte.

Ekmeğin neden fazla tüketildiğini anlamak
için diğer besin maddelerinin fiyatlarına bakmak yeterli. Örneğin TÜİK
verilerine göre 2011 Eylül ayında bir kilo dana etinin fiyatı 24,3 TL iken, bir
kilo koyun etinin fiyatı 27,3 TL. Diğer besinlere göre ucuz olmasının yanı sıra
yoğun ekmek tüketiminin bir diğer sebebi de doyurucu olması.
Fazla ekmek tüketilmesi sonucunda vücuda
alınan fazla karbonhidrat kilo artışına ve obeziteye neden olmakta. Çünkü
enerjiye çevrilemeyen karbonhidrat fazlası vücutta yağ olarak depolanmakta.
Kişi başına yıllık süt tüketimi sadece 26 litre
Süt tüketiminin çok düşük olduğu göze çarpmakta. Araştırmaya göre Türkiye’de kişi başına süt tüketimi yılda
Ülkemizde sütün bu kadar düşük miktarda
tüketilmesi çocukların gelişimi konusunda yaşanan sıkıntıları gözler önüne
sermekte. Türkiye’de yetersiz beslenmekten dolayı çocuk ölümlerine rastlamak
mümkünken Küba’da beş yaşına kadar her çocuğun süt ihtiyacı devlet tarafından
karşılanmakta. Araştırma sonucunda Türkiye’de 26 litre olan kişi başı
süt tüketiminin ABD’de 400, Avrupa ülkelerindeyse 360 litre civarında
olduğu belirtildi.
Yapılan açıklamada şeker tüketiminin yıllık
ortalama 27 kg
olduğu belirtildi. Bu miktar ABD’de 37 kg , Almanya’da 40 kg , Fransa’da 35 kg , İsrail’de ise 66 kg .
Öğle yemeği için vakit ayrılamıyor
Araştırmada yemek yemeye yeterli vakit ayrılamadığı ve çalışma koşulları nedeniyle ara öğün tüketiminin az olduğu belirtildi. Ara öğünlerde tost, simit, börek, bisküvi tarzı gıdalar tüketilmekte. Toplumun yüzde 37’lik kısmı düzenli olarak öğle yemeği yiyememekte. Düzenli olarak üç öğün yemek yiyebilenlerin oranı ise toplumun sadece yüzde 4,4’ünü oluşturmakta.
Toplumun yüzde 70’ine yakını spor yapmıyor
Obezite probleminin bir nedeni de insanların yeterli fiziksel aktivitede bulunamaması. Toplumun yüzde 85,2’si düzenli olarak spor yapmıyor. Araştırmaya göre toplumun yüzde 70’ine yakınının spor yapamama nedeninin vakit yetersizliği olduğu görülüyor. Çalışma koşullarının ağır olması nedeniyle insanların çalışma saatleri dışındaki zamanları bilgisayar ve televizyon başında hareketsiz biçimde geçirdikleri görülmekte.
Şişmanlık oranlarının yüksek olmasında kalori
hesabının toplumda yeterince dikkate alınmamasının da payının olduğu
görülmekte. Açıklamada toplumun yüzde 90’ının kalori hesabı yapmadığı
bildirildi.
(soL - Haber Merkezi)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder