9 Şubat 2012 Perşembe

Veriler yine gösterdi: Parasızlıktan ekmek yiyoruz, süt bile içemiyoruz...


Türkiye Obezite Derneği’nin araştırmasına göre Türkiye’de kişi başına süt tüketimi yok denecek kadar az. En çok tüketilen gıda maddesi ise tahmin edileceği gibi ekmek.

Türkiye Obezite Araştırma Derneği’nin 12 ilde, 15 yaş üstü, bin 563 kişi üzerinde yaptığı "Türkiye'de Beslenme Alışkanlıkları ve Fiziksel Hareketlilik Düzeyi Saptama Araştırması"nın sonuçları kamuoyuna açıklandı. Yüzde 2,5 hata payıyla gerçekleştirildiği açıklanan araştırmada yoksulluk açısından çarpıcı sonuçlara ulaşıldı.

Araştırma sonucunda ekmek tüketiminin yüksek olduğu, kişi başına süt tüketimininse çok düşük olduğu görülmekte.

En çok tüketilen gıda maddesi ekmek

Günün her öğününde en çok tüketilen gıda maddesinin ekmek olduğu görülmekte. Türkiye’de insan vücudunun günlük olarak ihtiyaç duyduğu karbonhidratın küçük bir bölümü ekmek dışındaki gıdalardan sağlanabilmekte. Bunun nedeni toplumun önemli bölümünün düşük gelir düzeyinde olması. Düşük gelirli aileler sebze, meyve gibi karbonhidrat kaynaklarını yeterince tüketmek yerine daha fazla ekmeğe yönelmekte.
Lactose in milk and yeast or gluten in bread are common food intolerances.
Ekmeğin neden fazla tüketildiğini anlamak için diğer besin maddelerinin fiyatlarına bakmak yeterli. Örneğin TÜİK verilerine göre 2011 Eylül ayında bir kilo dana etinin fiyatı 24,3 TL iken, bir kilo koyun etinin fiyatı 27,3 TL. Diğer besinlere göre ucuz olmasının yanı sıra yoğun ekmek tüketiminin bir diğer sebebi de doyurucu olması.

Fazla ekmek tüketilmesi sonucunda vücuda alınan fazla karbonhidrat kilo artışına ve obeziteye neden olmakta. Çünkü enerjiye çevrilemeyen karbonhidrat fazlası vücutta yağ olarak depolanmakta.

Kişi başına yıllık süt tüketimi sadece 26 litre

Süt tüketiminin çok düşük olduğu göze çarpmakta. Araştırmaya göre Türkiye’de kişi başına süt tüketimi yılda 26 litre. Günlük olarak hesaplandığında ise süt tüketiminin sadece 70 gram olduğu görülmekte. 1 litre pastörize sütün fiyatının 2 TL civarında olduğu ülkemizde asgari ücretin 680 TL olması süt tüketiminin neden bu kadar düşük olduğunu açıklamakta.

Ülkemizde sütün bu kadar düşük miktarda tüketilmesi çocukların gelişimi konusunda yaşanan sıkıntıları gözler önüne sermekte. Türkiye’de yetersiz beslenmekten dolayı çocuk ölümlerine rastlamak mümkünken Küba’da beş yaşına kadar her çocuğun süt ihtiyacı devlet tarafından karşılanmakta. Araştırma sonucunda Türkiye’de 26 litre olan kişi başı süt tüketiminin ABD’de 400, Avrupa ülkelerindeyse 360 litre civarında olduğu belirtildi.

Yapılan açıklamada şeker tüketiminin yıllık ortalama 27 kg olduğu belirtildi. Bu miktar ABD’de 37 kg, Almanya’da 40 kg, Fransa’da 35 kg, İsrail’de ise 66 kg.

Öğle yemeği için vakit ayrılamıyor

Araştırmada yemek yemeye yeterli vakit ayrılamadığı ve çalışma koşulları nedeniyle ara öğün tüketiminin az olduğu belirtildi. Ara öğünlerde tost, simit, börek, bisküvi tarzı gıdalar tüketilmekte. Toplumun yüzde 37’lik kısmı düzenli olarak öğle yemeği yiyememekte. Düzenli olarak üç öğün yemek yiyebilenlerin oranı ise toplumun sadece yüzde 4,4’ünü oluşturmakta.

Toplumun yüzde 70’ine yakını spor yapmıyor

Obezite probleminin bir nedeni de insanların yeterli fiziksel aktivitede bulunamaması. Toplumun yüzde 85,2’si düzenli olarak spor yapmıyor. Araştırmaya göre toplumun yüzde 70’ine yakınının spor yapamama nedeninin vakit yetersizliği olduğu görülüyor. Çalışma koşullarının ağır olması nedeniyle insanların çalışma saatleri dışındaki zamanları bilgisayar ve televizyon başında hareketsiz biçimde geçirdikleri görülmekte.

Şişmanlık oranlarının yüksek olmasında kalori hesabının toplumda yeterince dikkate alınmamasının da payının olduğu görülmekte. Açıklamada toplumun yüzde 90’ının kalori hesabı yapmadığı bildirildi.



(soL - Haber Merkezi)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder