16 Şubat 2012 Perşembe

Zabıta Onun Peşinde, O Kağıdın


Şirin Erbay bir katı atık toplayıcısı. Geçimini sağladığı aracına zabıta ekipleri el koyunca hakkını aramak istedi. Kötü muamele gördü, darp edildi. Onun hikayesi Ankara'da aynı işi yapan yüzlerce insanın sorunu ortaya koyuyor.

Ankara'nın birçok köşesinde katı atık toplayıcısı görebilirsiniz.. Kimisi geceleri kâğıt toplama işine çıkar, kimisi gündüzleri. Birçoğu Ankara dışından gelmiş bu insanlar, günde 20-30 lira para ancak kazanırlar bu işten. Topladıkları kâğıtları Çankaya Katı Atık Fabrikası'na satıyorlar.

Fakat zabıta baskısıyla karşılaşıyorlar. Araçlarına el konuyor, kimi zaman günlerce araçları verilmediği oluyor. Bazen de zabıtaların şiddetine maruz kalıyorlar. Şirin Erbay da o insanlardan biri. Adana'dan Ankara'ya göç etmiş dört çocuğuyla. Bir yıldır atık kâğıt topluyor, ekmeğini bu işten çıkarıyor.

"Hırsızlık mı yapalım?"

Atık kâğıt ve hurda toplama işçisi Şirin Erbay, zabıtalar tarafından el konulan kamyonetini almak için gittiği Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Yenimahalle Belediyesi'nde, dün belediye çalışanları tarafından darp edildi. Astım krizi olan Erbay ambulansla hastaneye kaldırıldı, aldığı darbe nedeniyle kolu bir hafta alçıda kalacak.

Şirin Erbay belediyen arandığını ve şikâyetçi olmadıkları takdirde araçlarının geri verileceğinin kendilerine söylediğini belirtti. Ancak İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi'ne başvuran Erbay bugün Ankara Adliyesi'ne gidip savcılığa suç duyurusunda bulundu.

bianet'e konuşan Erbay şikâyetinde kararlı olduğunu ve artık kötü muamele görmekten artık bıktığını söylüyor. Ve "bu ülke vatandaşlığından çıkmak istiyorum" diyor.

Şirin Erbay bir yıldır atık kâğıt ve hurda topladığını, eşinden ayrıldığını ve çocuklarına bakmaktan başka bir çaresi olmadığını söyledi. Yeğeni Kerem Ereğli ile birlikte çalışıyorlar.

Yine hurda ve atık kâğıt toplamaya çıktıkları 12 Şubat günü akşam saat 22.00 civarı zabıtalarca durduruldular. Kamyonetlerine el kondu ve zabıta aracına bindirilip GİMAT Zabıta Karakoluna götürüldüler.

Araç bağlama işlemi tamamlandıktan sonra Erbay ve yeğeni evlerine dönüyor. Ertesi gün (13 Şubat) Erbay ve yeğeni GİMAT Zabıta Karakoluna yeniden gidip, araçlarınım akıbetini bir kez daha soruyor. Erbay "aracın ruhsatını verelim araç biz de kalsın, başka para kazanacak kapımız yok" diyor..

Şirin Erbay'ın iddiasına göre, Zabıta Amiri "Kâğıtçılara dokunmadık en başlarda ama 3-5 ay sonra Siirt'ten, Urfa'dan, Diyarbakır'dan bir sürü Kürt doldu, müdahale etmeye başladık" diyor. Sonra Erbay ve yeğenini zabıta karakolundan çıkartıyorlar.

Şirin Erbay'ın dediğine göre CHP'li Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar kendilerini aramış ve gerekenin yapılacağını söylemiş. Yaşar "Haksızlığa uğramışsınız, kâğıt toplamak suç. Ama biz göz yumuyoruz" demiş.

Bu iddiaları zabıta müdürlüğünden doğrulatmak için aradığımızda yetkilinin gelmediğini daha sonra açıklama yapılacağı yanıtı aldık.



Serhat KORKMAZ

Ankara - BİA Haber Merkezi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder