28 Şubat 2012 Salı

TÜSİAD-Erdoğan atışması


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugünkü grup toplantısında TÜSİAD'a çatmasının ardından, TÜSİAD'dan açıklama geldi. Yüksek perdeden bir tepki vermeyen patron kulübü, kesintili eğitimin özüne karşı olmadıklarını gösterdi.

Eğitimde 4+4+4 sistemiyle ilgili tartışmalarda, AKP'ye CHP ve TÜSİAD tarafından yapılan eleştiri, Başbakan Erdoğan'ın bugünkü grup konuşmasında gündem olmuş, Erdoğan, "8 yıllık kesintisiz eğitimin mimarlarından, akıl hocalarından biri olan TÜSİAD’ın bugün bir kez daha statükoculuğu savunması, ibretlik bir durumdur. Kusura bakma TÜSİAD senin arzun olmayacak. Milletin arzusu olacak." demişti.

Bu sözler üzerine bir açıklama yapan TÜSİAD, "TBMM’ye sevk edilmiş bir kanun teklifine, bir sivil toplum örgütü olarak görüş bildirmek demokratik anlayışın gereğidir" derken, eğitimle ilgili önerilerini de tekrar hatırlattı.


'Mesleki eğitim önemli'

Açıklamada, eğitimin niteliği konusunun TÜSİAD tarafından birinci gündem maddesi olarak ele alındığı söylenirken, Başbakan'ın sözleri nedeniyle daha önce TBMM'deki ilgili komisyona sunulan görüşlerin bir kez daha tekrarlanmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.


"Günümüzde ve gelecekte beklenen hızlı teknolojik değişimler, toplumdaki herkesin bu değişime ayak uydurmak için öncelikle 'temel eğitimlerinin ve becerilerinin' güçlü olmasını gerektiriyor" diyen TÜSİAD, şöyle devam etti:

"Temel eğitimi sağlam olmayan gençlerimizin, günümüzün ve geleceğin işgücü piyasasında giderek çeşitlenen ve detaylanan mesleklere uyum sağlaması da mümkün olmayacaktır. Nitekim eğitim konusunda ihtisas sahibi birçok sivil toplum kuruluşunun raporları, birçok gelişmiş ülkede çocukların 16 yaşına gelene kadar temel eğitimin dışında bir öğretim programı ile karşılaşmadığını ve mesleki programlara yönlendirilmediğini, bu anlamda kesintisiz eğitim hizmeti sunulduğunu göstermektedir. Öğrencilerin farklı yetenekleri aynı program içinde, seçmeli dersler ve ders dışı etkinliklerle geliştirilmektedir. Bu bağlamda 8 yıllık kesintisiz temel eğitimin önemi açıktır."


'Mesele din eğitimi değil'

Açıklamada, Erdoğan'ın meseleyi din eğitimine çekmesinin doğru olmadığı belirtilerek şöyle devam edildi:


"Kanun teklifi ile ilgili açıklamamızda din eğitimi konusuna değinmemiş, mesleki eğitime bütünsel bakışla konuyu değerlendirmiştik. Sayın Başbakan gündeme getirdiği için belirtmek isteriz ki, eğitim sisteminde hangi modelin uygulanacağı sadece din eğitimi bağlamında tartışıldığı takdirde sağlıklı bir sonuca ulaşamayız. TÜSİAD olarak diğer konularda yaptığımız eleştirilerin de kanun teklifinin olgunlaşmasına yardımcı olduğuna ve olacağına inanıyoruz. Bu kapsamda, okul öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınmasını, zorunlu eğitimin süresinin hangi tarih itibariyle uzatılacağının belirsiz bırakılmayıp, bir takvim çerçevesinde belirlenmesini talep ediyoruz."

TÜSİAD'ın eğitimin piyasalaştırılması, emekçi çocuklarının mesleki eğitime yönlendirilmesi gibi konularda hükümetten farklı düşünmediği biliniyor. 2006 yılında hazırlanan "Eğitim ve Sürdürülebilir Büyüme: Türkiye Deneyimi, Riskler ve Fırsatlar" başlıklı raporda, eğiitmin "ekonomik boyutta büyüme, rekabet gücü ve verimlilik artışı, sosyal boyutta ise yoksullukla mücadele, gelir dağılımının iyileştirilmesi, katılımcılık, sosyal uyum ve çevrenin korunması gibi politika alanlarının merkezinde" yer aldığı belirtilirken, "Dar meslek alanları yerine geniş tabanlı sektörel eğitimin verildiği, modüler yapıyla esneklik özelliğine sahip ve çalışma yaşamının ihtiyaçlarına cevap verebilen bir mesleki ve teknik eğitim sistemi için çalışmalar hızlandırılmalıdır." deniyordu.

(soL - Haber Merkezi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder