19 Şubat 2012 Pazar

Çıralı halkı "şimdilik" kazandı


Antalya’da doğal güzelliği ile ünlü Çıralı sahilinde 18 dönüm alanın, önce bir spor kulübüne sonra da bir otele kiralanması bölge halkının tepkisine neden olmuştu. Valilik skandalın ortaya çıkması ve bölge halkının olayın peşini bırakmaması üzerine "şimdilik" geri adım atmak zorunda kaldı.


Antalya caretta carettaların üreme alanı olması ve deniziyle ünlü Çıralı sahilinin önce bir spor kulübüne sonra da bir otele kiralanması bölge halkının tepkisine neden olmuştu. Bugün kiralama işleminin ayrıntıları da ortaya çıktı. Ancak konunun basına yansıması ve bölge halkının mücadelesi, ilk başta kiralama işlemini sahiplenen Valiliğin geri adım atmasına sebep oldu.






5 bine alıp 55 bine kiralamışlar

Orman Spor Kulübü, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde bulunan ve bugün 1. amatör kümede mücadele eden bir spor takımı. Takım "maddi sıkıntı gerekçesiyle" Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içinde bulunan, 1. Derece Doğal Sit Alanı statüsünde bulunan Çıralı sahilini kiralamaya karar verdi. Ancak Antalya Orman Spor Kulübü yetkilileri yıllık 5 bin liraya aldıkları alanı aynı gün bir otele yıllık 55 bin liraya kiraya verdi.

Yasalara göre 1. Derece Doğal Sit Alanları’na normal inşaat yapılması yasak. Mesire yerleri yapılabiliyor. Ancak bu durumda da sadece küçük piknik alanları, mini futbol ve basketbol sahaları, tuvalet ve mini büfe için izin veriliyor. Yani bir futbol kulübünün antrenman sahası olabilecek bir tesis öngörülmüyor. Ayrıca ormanda tahsis edilen alanların başkasına devri de olmuyor.

“Rant büyüktür”

Radikal Gazetesi'ne konuşan Antalya Barosu Çevre Komisyonu Başkanı avukat Tuncay Koç Çıralı’ya günübirlik işletme için tesisler yapılacak olmasını ‘kötü kokular geliyor’ diyerek değerlendirdi. “Ormanlık alanın Orman Spor’a verilmesi, Orman Kanunu’nun 17. maddesine göre usulsüz. Bu maddede kamu yararı ve zorunluluk halinden bahsedilmektedir. 1. derecede doğal sit alanının kiraya verilmesinde ne gibi zorunluluk vardır anlaşılmıyor” diyen Avukat Koç, “Yine Orman Bakanlığı ile spor kulübü arasında yapılan sözleşmeye bakıldığında ‘Kiracı bu hakkını devredemez, ortak alamaz’ demekte. Ancak spor kulübü sponsorluk sözleşmesi yaparak alanın kullanımını bir 3. kişiye bırakmıştır. İki sözleşmenin aynı tarihte olması da burada bir hülle olduğunu ortaya çıkarıyor. Orman Spor’un bir paravan olduğu anlaşılıyor. Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün olumsuz görüşüne rağmen bu işlemler nasıl bu kadar hızlı yapılabilmiş, anlamak mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Koruma Kurulunun karar alırken çok hızlı davrandığına dikkat çeken Koç şöyle devam etti: "Çıralı’da yaşayan herkes sit alanı yüzünden ceza almış durumdayken Koruma Kurulu’nun büyük bir hızla bu alana ilişkin izin vermesi de şüpheli. Aynı zamanda sahildeki lokantalara yıkım yazıları gitmeye başlamıştır. Görünen amaç o ki Orman Spor kullanılarak alan bir kişiye devredilecek, yapılacak lokanta ve sosyal alanlar, diğer alanların yıkılmasıyla Çıralı’da tek yeme içme merkezi olacak ki, rant büyüktür."

Valilikten geri adım

Antalya Orman Bölge Müdürlüğünün C tipi mesire alanı olarak Ormanspor'a tahsis ettiği Çıralı'daki alan, sponsorluk karşılığında bir turizmciye 10 yıllığına kiralanmasına köylüler tepki göstererek alanda çadır kurmuştu. Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da, yaptığı açıklamada, söz konusu alanda yapılmış bir futbol sahası olduğunu belirterek, ''Daha önce zaten oradaki otellere gelen yabancı takımlar, kampa gelen takımlar kullanıyordu burayı. Bakımı masraflı olduğu için sürekli Orman Bölge Müdürlüğü harcıyor bunu. Sahayı bir otele kiralıyorlar'' demişti. Şartnamede alanı Çıralı sakinlerinin de bu alanı kullanacağına dair bir madde bulunduğunu ifade eden Altıparmak, duruma karşı çıkmanın mantığı olmadığını savunmuştu.

Ancak konunun basına yansıması ve bölge halkının mücadelesi “şimdilik” Valiliğe geri adım attırmış görünüyor. ‘Dünyanın en güzel plajları’ listelerinde yer alan Çıralı’da işletme hakkını alan otel, bölgeyi telle çevirmeye başladığında müdahale eden valilik, “Köylülerin tahsisin iptali için açtığı dava sonuçlanıncaya kadar” bölgede hiçbir çalışma yapılmamasını istedi.



(SoL-Haber Merkezi)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder