17 Şubat 2012 Cuma

Sistemin Mekanizması Sağlamlaştı


MİT Yasası ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Sayman, "Devleti halka karşı koruma üzerine kurulu sistemin mekanizmaları geliştiriliyor, iktidarın gücü ve olanakları arttıkça bu tür sorunlar da çıkmaya devam edecek" dedi.

Eski İstanbul Barosu Başkanı Avukat Yücel Sayman, MİT Kanunu'ndaki değişikliğin Meclis Genel Kurulu'nca onaylanmasının ardından bianet'e yaptığı açıklamada, "Eğer bir suç işlenmiş ise bunun soruşturulması için başbakanın izni gerekmemeli" dedi.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Köksal Bayraktar da konuyla ilgili bianet'e yaptığı açıklamada, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kanunu'nda yapılması öngörülen değişikliğin, "bir çeşit dokunulmazlığı daha da genişlettiğini, bu sistemi daha da pekiştirdiğini" söylemişti.

Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik yapan yasa, bu sabah Genel Kurul'da kabul edilmesinin ardından, Meclis Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı'ndaki son okumadan sonra Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından imzalandı. Yasa, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulmak üzere Çankaya Köşkü'ne gönderildi.

Anayasa uyarınca, Cumhurbaşkanı Gül'ün Meclis'te kabul edilen kanunlar için 15 gün inceleme süresi bulunuyor.

Kanuna göre, MİT mensupları veya Başbakan tarafından belirli bir görevi yerine getirmek üzere kamu görevlileri arasından görevlendirilenlerin, görevin niteliğinden doğan veya görev sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı haklarında soruşturma yapılması Başbakan'ın iznine bağlı olacak.

Bu kişilerin, özel yetkili mahkemelerin görev alanlarına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılmasında da Başbakanın izni aranacak.

Kanun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle devam eden soruşturma ve kovuşturmalarda da Başbakan'ın iznine bağlı olma hükmü uygulanacak.

Muhalefet partilerinin itirazı üzerine kanun teklifinin 2. maddesinde küçük değişiklikler yapıldı. "MİT mensuplarının veya başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenlerin" ifadesi, "MİT mensuplarının veya belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenlerin" şeklinde değiştirildi.

Sayman, mevcut sistemin "devleti halka karşı koruma üzerine kurulu olduğunu", bu sistemin de şeffaflığa ve parlamentoya karşı olduğunu söyledi ve ekledi: "Ancak söz konusu istihbarat olunca sistem dünyada da bu şekilde işliyor."

Yapılan kanun değişikliğini doğru bulmadığını söyleyen Sayman, işlenen suçun soruşturulması için Başbakan iznine gerek olmaması gerektiğini savundu.

"Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması gerekir ama despotik bir devlet düzeninde özel yetkili mahkemeleri kaldıramazsınız ya da bu tür yasaları geçersiz kılamazsınız. Çünkü sistem buna göre oluşmuştur: Devleti halka karşı korumak için... Despotizmin yargısı budur. Dolayısıyla bu mahkemelerin kaldırılması için demokratik bir sistem kurulması gerekir."

Sayman, demokratik bir sistem içerisinde yaşamadığımızdan bu yasaların da mevcut sisteme ve devlet biçimine uygun olduğunu söyledi.

"İktidarda söz sahibi olanların gücü ve olanakları arttıkça bu tür sorunlar da çıkmaya devam edecektir." (AS)


Ayça SÖYLEMEZ

BİA Haber Merkezi - İstanbul/Ankara


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder