11 Şubat 2012 Cumartesi

Depremzedeyi kış ortasında sokağa atıyorlar


KONTEYNER İHTİYACI KARŞILANMAYAN VANLILAR ŞİMDİ DE ÇADIRLARDAN ATILIYOR

Van Valiliği, çadır kentleri boşaltma kararı aldı. Evleri oturulamaz derecede hasar görenlerin konteynerlere yerleştirileceğini açıklayan valilik, evleri az hasarlı olanların ise çadırlarını alarak evlerinin yanına kurmasını istedi.  Kara kışta sokağa atılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan depremzedeler, konteyner sözünü tutmayan Başbakan’a tepkili.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘Ocak sonunda herkes konteynerlere geçecek. Çadırda kimse kalmayacak’ sözüne rağmen hâlâ çadır kentlerde kalan binlerce kişi şimdi de sokağa atılıyor. Van Valiliği, çadır kentte kalanların 3 gün içerisinde çadırları boşaltmasını istedi. Çadır kentlere verilen elektrik ve yemeklerin de kesileceği açıklandı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın  çarşamba günü Van’ı ziyaret edeceği belirtilirken, bu ziyaret öncesi kaderlerine terk edilen depremzedeler yaşananlara isyan etti.


ÇÖZÜM BEKLİYORLAR

Karar üzerine önceki gece sokağa dökülen Mimar Sinan Çadır Kenti’nde kalan depremzedeler valiliğe yürümek istedi. Çadır kentlere giden valilik yetkilileri, halkı yürüyüşten vazgeçirerek soruna çözüm bulacaklarını söylediler.

‘KONTEYNER VERMEDİLER ÇADIRI DA ALIYORLAR’

Valilik kararına tepki gösteren depremzedelerden Şükrü Yok, “Başbakan sorunları çözeceklerini ve konteyner dağıtacaklarını söyledi. Bırakın konteyneri elimizdeki çadırları da almak istiyorlar. Bizi kapı dışarı ediyorlar. Bu kışın ortasında nereye gideceğiz?” diye sordu. Erhan Yantur adlı depremzede ise kış ortasında nereye gideceklerini bilmediklerini, sorunlarını çözecek muhatap bile bulamadıklarını dile getirdi.

‘HALİMİZİ GÖRSÜNLER’

Uygulamaya tepki gösteren Abdullah Patir adlı depremzede de yetkililerin 3 gün içinde çadırları boşaltmalarını istediğini ve çadır kentte dağıtılan yemekleri de kesme kararı aldığını söyledi. Patır, “Vali konteyner dağıttığını söylüyor. Hani konteynerler? Vali gelip halimizi görsün. Yiyecek, giyecek, yakacak bir şeyimiz yok” dedi.

‘BAŞBAKAN GELECEK DİYE BOŞALTIYORLAR’ İDDASI

Önceki gün Hayat Televizyonunda yayınlanan Gece Vardiyası programına telefonla katılan depremzedelerden Mustafa Soyyiğit, “Van’da çadır kentleri kaldıracaklar. Sanırım Sayın Başbakan ayın 18’inde Van’a geliyor. Ondan dolayı çadırlarımızı kaldırıyorlar” dedi. Büyük bir mağduriyet yaşadıklarını anlatan Soyyiğit, “Birkaç kere geldiler. İsim, soyisim, T.C. kimlik numaralarımızı aldılar. ‘Hastanız, yaşlınız varsa size konteyner verilecek’ dediler. Ama maalesef konteyner verilmedi kimseye” dedi. Çadır kentlerde bulunanlara da konteyner verilmediğini söyleyen Soyyiğit, “Bize diyorlar ki ‘çadırlarınızı alın evinizin önüne kurun.’ Çoğu insanlar kirada ev sahipleri depremden sonra kiracıları evlerinden çıkardı” dedi. Kendilerine konteyner verilmediği durumda dışarıda kalacaklarını, gidecek bir yerleri olmadığını söyleyen Soyyiğit, “Üniversitede o kadar çok konteyner stok edilmiş ki. Hiç kimseye verilmiyor” dedi. Yetkililerin çadır kentte 3-4 kere anons yaptıklarını ve pazartesi gününe kadar yemek dağıtımını ve elektrikleri keseceklerini duyurduklarını anlatan Soyyiğit, “Şu anda Van’da kar yağıyor. Hava çok soğuk. Rüzgardan dolayı sobalarımızı da yakamıyoruz. Elektrik gidip geliyor. Çadırlarda nasıl yaşanır. Bir an önce konteynerlere yerleşmek istiyoruz” dedi.



Evrensel -HABER MERKEZİ






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder