25 Şubat 2012 Cumartesi

'Özel yetkili mahkemeleri kaldıralım'


CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan, TBMM Başkanı Çiçek’in “Özel yetkili mahkemelerde ölçü kaçmıştır” açıklamasına “Günaydın” diyerek tepki gösterdi.

“CHP olarak özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını” istediklerini belirten Tarhan, demokrasilerde, yargı önüne ‘özel’ ibaresinin konamayacağını kaydetti. Özel Yetkili Mahkemelerle (ÖYM) ilgili olarak Çiçek’in “Yetki konusunda yeni bir düzenleme gerekir” sözlerine ise Tarhan, yapılmak istenen düzenlemelerin “Bizim çocuklara iyi davransın, muhalefeti ezmeye devam etsin” anlayışıysa bir yararı olmayacağını belirtti. Tarhan, “Yamalarla bu iş çözülemez” dedi.


İTİRAZLARIMIZ DUYULMADI

ÖYM’lerle ilgili olarak İlhan Cihaner’in davasındaki itirazlarını hatırlatan Tarhan, “O zaman neden itirazlarımız duyulmadı” diye sordu. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un durumunu hatırlatan Tarhan, “Anayasa Mahkemesinde yargılanması gerekirken ÖYM’de yargılanmasına karar verildi” dedi.


ADALET HERKESE LAZIM

“Adalet, hukuk herkese lazım” diyen Tarhan, Meclis Başkanı olarak Çiçek’in ÖYM’ler konusunda bir adım atıp atmaması gerektiğiyle ilgili soruya da, “Bu konuyla ilgili olarak uzun uzun toplantı yapmaya gerek yok. Ortada gerçek bir irade varsa, ‘Bu mahkemeler demokrasiye zararlıdır’ diyorlarsa bir günde yasal düzenleme yapılır” dedi. CHP’nin ÖYM’lerin kaldırılmasıyla ilgili olarak daha önceden kanun teklifi verdiğini belirten Tarhan, “Alsınlar gündeme, kaldıralım bu mahkemeleri” dedi.


DÜZENLEMEK ÇÖZÜM DEĞİL

Avukat Kamil Tekin Sürek de, ÖYM’lerle ilgili yeni bir düzenleme yapılması yerine toptan kaldırılması gerektiğini belirtti. ÖYM’lerin, Devlet Güvenlik Mahkemelerinin (DGM) devamı olduğunu belirten Sürek, Çiçek’in “Nasıl bir değişiklik arzuladığını daha açık bir dille söylemesi” gerektiğini kaydetti. Bu mahkemelerle ilgili savunma hakkı, tutukluluk süreleri gibi birçok konuda tartışma olduğunu belirten Sürek, “Uzun tutukluluk süreleri ve katalog suçlarla ilgili kamuoyunda çok tepki var. Belki bu başlıklarda bir düzenleme olabilir” dedi.

Son dönemde ‘AKP’nin yeterince devlete egemen olduğu ve artık askerle uzlaşma arayacağı’ yönündeki yorumları hatırlatan Sürek, “Bu doğrultuda bir adım atılabilir ama yapılması gereken bu mahkemelerin kaldırılmasıdır” dedi.


ÇİÇEK NE DEMİŞTİ?

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, önceki gün gazetecilerle gerçekleştirdiği sohbette, ÖYM’lerle ilgili iki görüşün olduğunu belirtti.

Birinci görüşün, “Bu mahkemelerin tümüyle gereksiz olduğu ve kaldırılması” olduğunu ikincisinin ise “Özel yetkili mahkemelere ihtiyaç vardır. Ancak, uygulamada ölçü kaçmıştır. Yetki alanlarını kendileri genişletmiştir. Uygulamalar ölçü tartışmasını gündeme getirmiştir. Bu bakımdan yetki konusunda yeni bir düzenleme gerekir” anlayışı olduğunu söyledi.

Çiçek kendisinin ikinci görüşten yana olduğunu belirtti.




EVRENSEL/İstanbul



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder