22 Şubat 2012 Çarşamba

Eminağaoğlu: 'Kendi hakkını arayamayan bir yargıdan adalet dağıtması bekleniyor'


Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yargı-Sen'in kapatılmasına ilişkin Yargıtay'ın onama kararını değerlendirdi. Bu kararla 12 Eylül anlayışının onaylandığını belirten Eminağaoğlu, "kendi hakkını arayamayan bir yargıdan adalet dağıtması bekleniyor" dedi.

Ankara 15. İş Mahkemesi'nin, Yargıçlar ve Savcılar Sendikası’nın (YARGI-SEN) kapatılmasına ilişkin kararı dün Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından onandı. Kurulduğu günden bu güne pek çok baskıyla karşı karşıya kalan YARGI-SEN’in kapatılmasıyla hükümetin bir isteği daha yerine getirilmiş oldu.

Eminağaoğlu: Kendi hakkını arayamayan bir yargıdan adalet dağıtması bekleniyor

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız YARGI-SEN Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yargıtay’ın bu karar ile sendikal faaliyetleri durduran 12 Eylül anlayışını onayladığını belirtti. “Yargıtay hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmayan bir karar vermiştir” diyen Eminağaoğlu, Yargı-Sen’in Avrupa’da kapatılan ilk yargı sendikası olduğunu ifade etti. Eminağaoğlu ''Türkiye'de örgütlenemeyen, hakkını arayamayan bir yargının varlığı amaçlanıyor ve böyle bir yargıdan adalet dağıtması bekleniyor. Böyle bir çelişkinin tek örneği Türkiye olmuştur” dedi.


Yargıtay’ın onadığı kapatma kararının, “yargıç ve savcılar tek başlarına sendika kuramaz” denilerek verildiğini ancak Anayasa'daki emredici hükümlerin ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin, yargıç ve savcıların sendikal örgütlenmesini güvence altına aldığını belirten Eminağaoğlu hukukun üstünlüğü ilkesinin bir kez daha çiğnendiğini söyledi.

Ömer Faruk Eminağaoğlu Ankara 15. İş Mahkemesi'nin kapatma kararı vermesi üzerine ILO’ya başvurduklarını ve yakın zamanda ILO’nun kararını açıklayacağını ayrıca konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını ifade etti. Eminağaoğlu, herkes için hukuk anlayışıyla, yeni bir sendika ile mücadele etmeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Süreç nasıl ilerledi?

Kısa adı YARGI-SEN olan yargıçlar, savcılar ve yüksek mahkeme üyelerinin Türkiye’deki ilk sendikal örgütü YARGIÇLAR VE SAVCILAR SENDİKASI eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun öncülüğünde 20 Ocak 2011 tarihinde kuruldu. Adana Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner ve Sincan Ağır Ceza Hakimi Osman Kaçmaz de sendikanın kuruluşunda yer aldı. 2011 yılının Mart ayında ise Ankara Valiliği yüksek yargı organlarının başkanlarının, üyelerinin, hâkimlerin ve savcıların sendika kuramayacakları ve üye olamayacaklarını öne sürerek Ankara 15. İş Mahkemesi’nde Yargı-Sen’in kapatılması ve faaliyetlerinin durdurulması istemiyle dava açtı. Ankara 15. İş Mahkemesi 28 Temmuz 2011’de Yargı-Sen’in kapatılmasına karar verdi. Kapatma kararı temyiz edildi. Temyiz süreci Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin dün verdiği onama kararıyla neticelendi.



(soL - Haber Merkezi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder