13 Şubat 2012 Pazartesi

Termik Santrallere Karşı Ortak Tavır


EDP ve Yeşiller Partisi İzmir'e yapılmak istenen termik santrallere karşı ortak eylem başlattı. Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Şahin: "20 yıl önceki gibi engelleyeceğiz." EDP İzmir İl Başkanı Cangı: "1 milyon İzmirli'ye ulaşmayı hedefliyoruz."


Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) ve Yeşiller Partisi Aliağa'da yapılması planlanan yedi kömür yakıtlı termik santraline karşı harekete geçti.

EDP İzmir İl Başkanı Ali Arif Cangı bianet'e yaptığı açıklamada, termik santrallerin Aliağa'da konuşlanmış olan demir-çelik sanayi tesislerinin ihtiyaçlarını karşılamak için yapılmaya çalışıldığını; Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Ümit Şahin de termik santrale belediyenin izin verdiğini söyledi.

Şahin 20 yıl önce de İzmir'e termik santral yapılması planlandığını hatırlatarak "O zaman Aliağa santralini durdurmuştuk, yine durduracağız" dedi.

Şahin, CHP'nin kendini Aliağa termik santraline gibi gösterdiğini, buna karşılık CHP'li belediyenin ruhsat verdiğini de belirtti.

Cangı da bugün Aliağa'da yapımı planlanan yedi termik santralin ikisine izin verildiğini, birinin inşaatının da başlamış olduğunu vurguladı.

"Aliağa'da kirletici bir demir-çelik sanayi var. Onların enerji ihtiyacını karşılamak için termik santraller öngörülüyor. Bir taraftan demir-çelik sanayi çevreyi kirletmeyi sürdürüyor, bir taraftan da termik santraller kirletecek..."

Termik santralin zararları

Cangı'nın verdiği bilgilere göre, termik santrallere karşı İzmirlileri uyarmak, bilinçlendirmek ve toplumsal duyarlılığı arttırmak için 1 milyon İzmirli'ye ulaşmayı hedefleyen bir eylem başladı.

Geçtiğimiz cumartesi günü İzmir'de, "1 milyon İzmirli Termik Santrallere Karşı Kampanyası"nın başlatıldığı ilk eylemde, termik santrallerin çevresinde yaşayan insanların kansere yakalanma riskinin artacağına dikkat çekilmiş, deniz ekosisteminin mahvolacağı söylenmişti:

"Foça'nın denizi ölecek. Aliağa, Menemen, Foça, İzmir kül, duman, asit yağmuru altında kalacak. Hava, su, toprak kirlenecek, tarım yapılamaz hale gelecek."

www.1milyon.org sitesinden takip edilebilecek eylem 6 Mayıs'a kadar sürecek.

"6 Mayıs Hıdırellez günü termik santral sahasında İzmirlileri toplayacağız. Hıdırellez ateşi yakıp termik santral ateşini söndüreceğiz" diyen Cangı, o tarihte uluslararası destekle ve İzmir'de yaşayan Romanlarla birlikte termik santrale karşı seslerini yükselteceklerini ifade etti.

Cangı 6 Mayıs'ın Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilmesinin yıldönümü olduğunu da hatırlattı ve onları "bu şekilde mücadeleyle anmak" istediklerini de söyledi.

İki parti tek tavır

Yeşiller Partisi'nin Eşsözcüsü Ümit Şahin de EDP ile birkaç aydır birlikte çalışmaya başladıklarını ve olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi.

"Etkinlik anlamında ilk yaptığımız 21Ocak'taki Demokrasi Konferansı'ydı. Hemen ardından Demokrasi ve Ekoloji Forumları'na başladık. Önümüzdeki iki ay içinde 30'dan fazla ilde Demokrasi ve Ekoloji Forumları adı altında ortak toplantılar düzenliyoruz."

Bu eylemin Yeşiller Partisi İzmir temsilciliğinin ve EDP İzmir'in beraber hareket ettiği ilk eylem olduğunu söyleyen Cangı da ortak hareketi "Bununla başladık, bundan sonra da yine bölgemizdeki ekolojiyle ilgili olaylara politik düzlemde ortak tavır koyacağız" sözleriyle yorumladı.


Yüce YÖNEY 

BİA Haber Merkezi-İzmir


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder