14 Şubat 2012 Salı

Nemrut Adıyaman mı, Malatya mı?


Adıyaman Nemrut Dağı Milli Parkı Koruma Platformu, dağın Malatya tarafında yapılaşmaya izin veren projeyi Danıştay'a götürdü. Peki, Meclis gündemine gelen, belgesele konu olan bu tartışma neydi?

Nemrut Dağı, Malatya'nın mı, Adıyaman'ın mı tartışmasına müdahil olmamak için Wikipedia'ya sığınıyoruz. Ama belki de önce beş dakikalık bu belgeseli seyretmek isteyebilirsiniz.

Sözlüğe göre, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bulunan Nemrut Dağı'na, yurtiçi ve yurtdışından binlerce turist geliyor.

UNESCO'nun 1987'de Dünya Mirası Alanı ilan ettiği dağ, M.Ö 62'de Kommagene kralının yaptırdığı pek çok Yunan ve Pers tanrısı heykeli ile tanınıyor.

Nemrut'ta güneşin doğuşunu izlemek de en az heykeller kadar ilgi çekiyor.

Malatya ve Adıyaman sınırı Nemrut Dağı'nın batı terası ile doğu terası arasından geçiyor. Yıllardır Malatyalılar kendi taraflarına sosyal tesis yapmak istiyor.

Adıyamanlılar ise kendi şehirlerinin turizmini bitireceğini söyleyerek buna karşı çıkıyor.

Koruma Kurulu ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Nemrut Dağı'nın Milli Park sınırları içinde Malatya tarafından kalan kısmındaki yapılaşmaya izin verdi.

Yedi sivil toplum örgütünden oluşan Adıyaman Nemrut Dağı Milli Parkı Koruma Platformu, projenin iptali ve yürütmenin durdurulması için Danıştay'a başvurdu.

Platform, projenin onaylanmasının Adıyaman'ın bundan ne kadar zarar göreceğini kamuoyuna duyurmak istediklerini belirtti.

Bazı Adıyamanlılar da "Biz de dağın eteklerine turistler için yıllarca bir tuvalet yaptıramadık. Malatyalılar da alanı boş buldu. Dağ benim benim demekle olmuyor" diyor.


Taş yok mu taş
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili Adıyamanlı Sırrı Süreyya Önder de vekil olmadan önce NTV için "Taş yok mu taş" belgeselini çekmişti.

Her ne kadar sonu taş atmayla bitse de aslında bu topraklardaki binlerce yıllık barışı anlatan belgeselde şöyle bir diyalog geçiyor:

- Gördüğünüz Komagere Krallığı yani Adıyaman'dır, adamlar tanrılarını da almış getirmişler. Gerçi Malatyalılar söylüyor güya Nemrut Malatya'ya aitmiş. Memleketim diye söylemiyorum ama hiç aslı yok. Bunlar Adıyaman'ın, fukaralıktan sahip çıkamamışlar.

- Keşke Malatyalılara verselerdi; bakımı belki bundan daha iyi olurdu.

- Ya Malatyalılara vereler ki mermer mezar taşı yaptıralar bunlara. Boşver Malatya'yı da adamlar sabah kalkarmış güneşe bakarmış, buranın güzelliği de oradan gelirmiş.

- Güneşten mi geliyor güzelliği, benim duyduğum adam 'başımdan Malatya kayısısını eksin etmeyin' diyormuş.

Tartışma Meclis'e de gelmişti

Nemrut kimin tartışması, Malatya Valiliği'nin 2010'da Malatya tanıtım günlerindeki afişlerde Nemrut Dağı'nın resimlerini kullanmasından sonra daha da büyümüştü.

Adıyaman Belediyesi, Malatya'nın tanıtım günlerinde Nemrut resimlerin kullanılmaması, ayrıca valiliğin web internet sitesinde Nemrut Dağı resimlerin kaldırılması için dava açmıştı.

Dava sürecinin başlamasıyla birlikte Malatya Valiliği, resmi web internet sitesinde Nemrut Dağı'na ilişkin resimleri kaldırdı. Ayrıca 2011 yılında Malatya'nın tanıtım günlerinde Nemrut resmini kullanmadığını söyledi.

Nemrut kavgası, Koruma Kurulu'nun yapılanmaya izin verdiğini açıkladığında Meclis'e de taşınmıştı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Adıyaman milletvekili Ahmet Aydın "Nemrut Adıyaman'ındır ve Adıyaman'ın kalacaktır. Nemrut'u kimseye kaptırmaya niyetimiz yok" demişti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu kararla ilgili "Gerçeği yansıtmayan ve yanlış algılamalara neden olabilecek açıklamalar" demek zorunda kalmıştı. (NV)



Nilay VARDAR

İstanbul - BİA Haber Merkezi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder