10 Şubat 2012 Cuma

"Kürsü Eylemi" Geri Adım Attırdı



Meclis İçtüzüğü değişikliğine itiraz eden CHP'li vekiller kürsüde eylem yaptı, MHP'li ve BDP'li vekiller de bu itiraza destek verdi; içtüzük görüşmeleri ertelendi.


Meclis içtüzüğündeki değişiklik teklifine ve görüşülmesine karşı çıkan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) vekilleri, dün akşam kürsüyü işgal ederek görüşmeleri engelledi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekilleri de değişikliğe olan tepkilerini dile getirdiler.

Muhalefetin tepkisi üzerine, bu akşam AKP Grup Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, "muhalefet partileriyle uzlaşma zemini sağlamak amacıyla, bölüm üzerindeki maddelerin görüşmelerine geçilmediği" ifade edildi.

"Genel Kurulun bugünkü birleşiminde, Meclis İçtüzüğü'nde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Değişiklik Teklifi'nin görüşmelerine başlandığı ve 1. bölüm üzerindeki görüşmelerin tamamlandı. Teklif, gündemin birinci sırasındadır. Muhalefet partileri ile yapılacak görüşmelerden sonra teklifin görüşmelerine kaldığı yerden devam edilecektir."

Kürsü işgal edildi

Dün akşam Meclis'te teklifin görüşülmesini engellemek isteyen CHP'liler önce Genel Kurul'da komisyon sıralarına oturdu daha sonra da kürsüyü işgal etti. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, oturuma ara verdi.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce başkanlığındaki bir grup milletvekili verilen arada da kürsüden ayrılmadı.

Kürsü eyleminin ardından Meclis'te tartışmalar yaşandı, AKP'li Muhittin Aksak ile CHP'li Mahmut Tanal'ın kavgası diğer vekillerce engellendi. Tüzük değişikliğiyle ilgili teklif görüşülemeden oturum sona erdi.

MHP'nin, bu sabah, teklifin birinci bölüm üzerinde görüşmelerin ardından çalışmalara ara verilmesi ve uzlaşma arayışlarının devam etmesini istediği ifade edilmişti. MHP, uzlaşmanın sağlanmasının ardından teklifin maddelerinin geçilmesini önermişti.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, bugün birinci bölüm üzerinde görüşmeler yapılarak maddelere geçilmeyeceğini açıkladı.

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de İç Tüzük Teklifi'nin birinci bölümünün görüşmelerinin tamamlanmasının ardından uzlaşma için görüşmelerin devam edeceğini belirterek, "Belki ilk görüşmemizde, belki önümüzdeki hafta bitiririz, uzlaşırız, belki biraz daha uzun sürer, zaman vermemiz mümkün değil" dedi.

"Muhalefetin sesi kısılmak isteniyor"

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, görüşmelerin ertelenmesi öncesi bianet'e yaptığı açıklamada, "AKP 10 yıldır Meclis'te salt çoğunluğa sahip. İçtüzükte böyle bir değişiklik yapılarak, Meclis'teki muhalefet partilerinin yasama faaliyetine katılması engellenmeye çalışılıyor. AKP, muhaliflerin sesini kısarak yasama faaliyetini tek başına yürütmek istiyor" dedi.

Tanrıkulu, bu değişikliğin, oluşan tüm Meclis teamüllerini alt-üst edeceğini, demokrasinin temel kurallarını hiçe saydığını söyledi ve "CHP, BDP ve MHP'nin yanı sıra bağımsız vekillerin de yasama faaliyetinde önündeki engelleri daha da artırdığını" açıkladı.

"Bir tartışma ortamı olması gereken Meclis'te tartışmanın sınırları çizilmek isteniyor. Meclis'teki itirazlarımıza tüm muhalefet partileri de katıldı. Yasama faaliyeti sadece Meclis çoğunluğuna bağlanırsa bunun adı demokrasi olmaz."

"MeclisTV'nin de yayını engellendi"

BDP'den Ayla Akat Ata da yaptığımız görüşmede Meclis'e sunduğu muhalefet şerhindeki itirazlara dikkat çekti:

* Teklifin 1. maddesi, danışma kurulunda oy birliği sağlanmadığı halde, konuşma süresini 10 dakikadan beş dakikaya düşürüyor. Ayrıca grup dışındaki parti veya bağımsız vekillerin söz alması yasaklanıyor.

* 3. madde komisyonlarda muhalefetin söz sıra ve süresini kısıtlıyor. 4. madde önerge kısıtlamasını getiriyor. Çalışma süresini düzenleyen 7. madde grup toplantılarını dikkate almıyor.

* 10. madde ile muhalefetin konuşma sayı ve süresi kısalıyor. 11. madde ile disiplin hükümleri AKP çoğunluğunun isteği doğrultusunda değiştiriliyor.

* 14. madde ile genel görüşme önergelerinin okunması kaldırılırken, 15. madde ile de araştırma önergelerinin özetlenmesi şartı getiriliyor. 17. madde yeni disiplin cezaları getiriyor.

Ayla Akat Ata, dün akşam www.tbmm.gov.tr adresindeki MeclisTV'nin yayının kesilmesine de değinerek, "Meclis geleneği alt-üst edilerek partiler arası uzlaşma yerine çoğunluk tahakkümü sağlanıyor. Genel kurulda muhalefetin sesi anti-demokratik şekilde kısılmak istendi" dedi.

"Muhalefetin medyada yer bulması engelleniyor"

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner de iç tüzüğün getirecekleriyle ilgili twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

* Grup önerileri üzerinde yalnızca bir vekilin beş dakika konuşması öngörülüyor. Danışma kurulu önerilerinde ise görüşme tamamen kaldırılıyor. Halen 20 dakika lehe, 20 dakika aleyhe dört vekil söz alıyor. Günde üç grup önerisi için toplan 120 dakika olan süre 15 dakikaya indiriliyor.

* Milletvekillerinin komisyonlardaki belgeleri incelemeleri engelleniyor. Her madde için bir önerge verme kısıtlaması getiriliyor. Değişiklik yapılmış bir madde ne kadar kötü olursa olsun ikinci önerge verilmeyecek. 98. madde ile sözlü soruların cevaplanması haftada bir güne indiriliyor.

* 37. maddeye göre, tasarı, teklif ve Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) doğrudan genel kurula getirme talepleri haftada bir günle ve birinin görüşülmesiyle sınırlandırılıyor. Milletvekillerinin ve muhalefetin zaten sınırlı olan gündem belirleme olanağı kısıtlanıyor.

* Genel Kurul çalışma saatleri 14:00-20:00 olarak belirleniyor. Çalışma saatleri, muhalefetin sesini duyurduğu en önemli platformlardan biri olan grup toplantı saatlerine denk getirildiği için muhalefetin genel kurula katılması ve medyada yer bulması engelleniyor. (AS)

Ankara - BİA Haber Merkezi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder