8 Şubat 2012 Çarşamba

‘Türkiye parsel parsel satılıyor’


Hükümetin yakın zamanda çıkarmaya hazırlandığı 2B yasasında, yalnızca 2B arazilerini değil aynı zamanda hazineye ait tarım arazilerini de satışa çıkardığı ortaya çıktı. 2B ve tarım arazileri tasarıyla kentsel dönüşüm alanı kapsamına alınırken burada proje yapabilecekler arasında TOKİ’nin adı geçiyor.

AKP’nin 1 Şubat itibariyle Meclis'e sunduğu yasa tasarısına göre, yalnızca 2B arazileri değil aynı zamanda Hazine'ye ait tarım arazilerinin de satışa çıkarıldığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Turhan Tuncer, Türkiye’nin parsel parsel satışa çıkarıldığını dile getirdi.

“Arazi işgalciliği özendiriliyor”


AKP iktidarının “Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun Tasarısını” 1 Şubat 2012 tarihinde Meclis'e sunduğunu belirten Tuncer, yasanın adıyla çeliştiğini ve orman köylüsü için hiçbir destek maddesi içermediğini dile getirdi.


Yasada başta 2B arazileri olmak üzere Hazine'ye ait tarım arazilerinin üzerindekilere satılmasının önünün açıldığını belirten Tuncer, arazi işgalciliğinin özendirildiğini söyledi.

Açıklamasında tasarının yaratacağı olumsuzlukları sıralayan Tuncer, 2B arazilerinin rastgele satılacağını ve kamu yararının gözetilmeyeceğini ifade etti.

“Tasarı hileli”

Tasarıyla birlikte “Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi Hakkındaki Kanun’un” yürürlükten kaldırıldığını hatırlatan Tuncer, buna karşın "orman köylülerinin kalkınmalarının desteklenmesi" diye bir madde içeren tasarıda somut hiçbir düzenleme olmadığına dikkat çekti.


Bu içeriğiyle tasarının, Anayasanın "Orman Köylüsünün Korunması" başlıklı 170. maddesine karşı hileli bir yaklaşımla hazırlandığını belirten Tuncer, bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında yarar görülmeyen yerlerin yalnızca orman içindeki köy halkının kısmen veya tamamen bu yerlere yerleştirilmesi için kullanılabileceğini, ancak tasarıyla bu kapsama devlet ormanları bitişiğindeki köy halkının da dâhil edildiğini ifade etti.

“2B arazileri kentsel dönüşüm alanı oldu”

Tasarıyla 2B arazilerinin de “gecekondu veya kentsel dönüşüm projeleri uygulanacak alanlar" arasında sayıldığına vurgu yapan Tuncer şöyle konuştu: “Bu projeleri yapabilecekler arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yanı sıra TOKİ ile ilgili büyükşehir ve öteki belediyelere de yer verilmiştir. Böylece, siyasal iktidara, özellikle henüz yapılaşmamış ve tarımsal amaçlarla da kullanılmayan yaklaşık 3 milyon dönüm "2B arazisinde" yeni rant alanları yaratma olanağı sağlanmıştır.”


2B satışını orman köylüsü için kullanmama formülü

Tasarıda 2B arazilerinin satışından elde edilecek gelirlerin yüzde 90’ını aşamayacak kısmının, "Devlet Ormanları İçinde veya Bitişiğinde Bulunan Köy Halkının Desteklenmesi" amacıyla kullanılacağının belirtildiğine dikkat çeken Tuncer, tasarıda alt sınırının değil de üst sınırın belirlenmiş olmasının, siyasal iktidarın "gerektiğinde" hiç kaynak ayırmama olanak sağladığını ifade etti.


“Hazineye ait tarım arazilerinin "kiracıları" bu arazileri satın alabilecek”

Tasarının 13. maddesine göre; Hazine arazilerini, tasarının yasalaşıp yürürlüğe girdiği tarihten önceki en az üç yıl boyunca kiralayanların satın alma hakkı elde edeceğini belirten Tuncer, satın alınan topraklarda daha sonrası için tarım yapılmasının zorunlu olmadığını dile getirdi.


Bunun AKP iktidarının 2B arazilerinin yanı sıra Hazineye ait tarım arazilerini de keyfince satmak ve elde edeceği kaynağı dilediği yerde kullanmak istemesinin işareti olarak gördüklerini kaydeden Tuncer, orman köylüsünün ve kamuoyunun açıkça yanıltılmaya çalışıldığını söyledi.

“300 bin hektar yerli ve yabancı sermayeye satılacak”

Şu ana kadar 470 bin hektar "2B arazisinin" yalnızca yüzde 4,7‘sinin yapılaştığını, yüzde 33,2‘sinin de tarımsal amaçlarla kullanıldığını açıklayan Tuncer, “boşta olan” 300 bin hektar tarım arazisinin iktidar aracılığıyla yerli ve yabancı yatırımcılara satılmak istendiğini ifade etti.



(soL - Haber Merkezi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder