10 Şubat 2012 Cuma

bianet Çiroz Kampı'nın Kapılarını Zorla Açtı


CHP'li vekil Melda Onur, İçişleri Bakanı İdris Şahin'e, bianet'in, İstanbul'daki Çiroz Kampı'na yerleştirilen Vanlı depremzedelerle görüşme isteğinin "Valilik talimatıyla" kabul edilmemesini sordu. Şahin, gerçeği yansıtmayan bir yanıt verdi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, bianet'in Van'dan İstanbul'daki Çiroz Kampı'na yerleştirilen depremzedelerle görüşme isteğinin kabul edilmemesiyle ilgili CHP'li vekil Melda Onur'un Meclis'e sunduğu soru önergesine "bianet, yazılı başvuru yapmadı, isteyen herkese anında izin verdik" şeklinde yanıt verdi.

bianet, Yeşilköy Çiroz Kampı'na yerleştirilen dempremzedelerle görüşmek istemiş, bunun için Valilik'ten istenen yazılı başvuruyu iki kere yapmıştı.

Ancak dilekçemizin akıbetini sormak için aradağımız Valilik Basın bürosundan, dilekçeyi almadıklarına dair bir şey söylenmedi.

Valilik talimatıyla yasak

Aldığımız yanıt açık ve netti:

"Vali beyin talimatı ile röportaj istekleri durduruldu."

Gerekçeyi ise İstanbul Valiliği İl Basın Halkla İlişkiler Müdürü Nazır Şentürk açıklamıştı:

"Oradan gelen insanlarla sansasyonel haberin topluma yansıtılmaması."

Röportaj isteğimizin kabul edilmemesini anlattığımız haberi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Melda Onur, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e soru önergesi vererek "Valiliğin 'Vanlı depremzedelerle röportaj isteklerinin durdurulması' talimatını" sordu.

Şahin, verdiği gecikmiş yanıtta, bianet'in Valiliğe yazılı başvuru yapmadığını söyledi ancak bu yukarıda da belirttiğimiz gibi gerçeği yansıtmıyor.

Şahin'in yanıtı şöyle:

"Bia Haber Merkezi'nin, İstanbul-Yeşilköy Çiroz Kampında konuk edilen Vanlı depremzedelerle ilgili olarak, İstanbul Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğüne herhangi bir başvuru yapılmadığı, İstanbul Valiliğince basına yasak koyma gibi bir talimatın olmadığı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı kadir Topbaş'ın, 17 Kasım 2011 tarihinde, ulusal basın mensuplarıyla birlikte Çiroz Kampını ziyaret ettiği, burada misafir edilen vatandaşlarla görüşüp incelemede bulunduğu,

İstanbul'da misafir edilen depremzedelerin kaldıkları yerleri ve verilen hizmetleri kamuoyunun bilgisine sunmak için, tüm basın ve yayın kuruluşlarının haber ve röportaj taleplerine anında izin verilerek haber yapmaları sağlandığı belirtilmektedir."

bianet kampa sonunda girdi

bianet, Valilik'ten görüşme izni çıkmayınca, kamptan bir kişiyle dışarıda görüşerek "İşte Vali Yasaklı Sansasyonel Haber" başlığıyla kampın koşullarını anlattı.

Bunun üzerine Valilik adına İstanbul Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Bekir Kaplan, bizi arayarak kampı birlikte gezebileceğimizi söyledi. Kampın kapıları bu şekilde ilk kez bianet'e açıldı.

İdris Naim Şahin'in, soru önergesinde belirttiği "Tüm basın ve yayın kuruluşlarının haber ve röportaj taleplerine anında izin verilerek haber yapmaları sağlandığı" gerçeği yansıtmamaktadır.

bianet'in kampa girme talebi, kamptan biriyle dışarıda görüşüp, kampın zorluklarını anlattığı röportajdan sonra mümkün olmuştur.


bianet.org

Nilay VARDAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder