3 Şubat 2012 Cuma

Şiddetin izi silinmedi


Burak Kul’u Alevi olduğu için dövdüğü öne sürülen öğretmen yargılanıyor

Esenyurt Ali Kul Çok Programlı Lisesi 1. sınıf öğrencisi Burak Kul’u Alevi olduğu için döven, tehdit eden edebiyat öğretmeni Zeki Yılmaz’ın Büyükçekmece 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı dava 4 yıldır sonuçlanmadı. İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı’ndan alınan raporu ise Burak Kul’un 14 yaşındayken yaşadığı şiddetin izlerinin silinmediğini gösteriyor.

İddianameye göre, öğretmen Yılmaz, 2007 yılı Kasım ayında derste yemek yiyen kız öğrenciye, “Niye oruç tutmuyorsun” diye tepki göstererek, “Bu sınıfta Alevi var mı?” diye sordu. Kul, ayağa kalkıp, “Ben Aleviyim” deyince, öğretmen, “Daha önceki Alevi öğrencilerim, benden epeyce çektiler” diye tehdit etti. Birkaç gün sonra, Kul’u derste konuştuğu için, “basit tıbbi müdahaleyle” giderilecek şekilde yaraladı. Savcı, sanığın 7 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Öğretmen ise suçlamaları reddedetti.

İÜ Adlı Tıp Ana Bilim Dalı’nın Kul’la ilgili ön raporu ise sanığı yalanlıyor. Raporda, Kul’un şu anda 19 yaşında olduğu olayın olduğu 2007 yılında sınıfta kaldığı ifade edildi. Sinirlilik, gerginlik, mahkemeler sırasında kendini kötü hissetmeyle ilgili şikâyetlerinin olduğu kaydedilerek Kul’un ayrıca, Psikiyatri Ana Bilim Dalı’na sevk edildiği belirtildi. Kul’un sol bacağındaki izin olay sırasında meydana gelen tahribatla uyumlu olduğu belirtilen raporda, “Olay sonrası yapılan muayenede, yüzünde tokatlama, göğüs bölgesi ile bacakta, el ve ayakla vurmayla uyumlu yaralanmalar ve öyküsünde aktardığı, öğretmeni tarafından kullanıldığı, insan hakları komisyonu raporunda da doğrulanan, ayrımcılık içeren ifadelerin tamamı dikkate alındığında, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığı tespit edilmiştir” denildi.


HİLAL KÖSE

Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder