7 Mart 2012 Çarşamba

Sarı Basın Kartını Kim Kaybetmiş Ki Gazeteci Bulsun


Başbakan'ın "Sarı Basın Kartı" olmadıkları için tutuklu gazetecilerin aslında gazeteci olmadıklarını iddia etti. Peki basın kartı nasıl alınır. Başbakan'ın tarif ettiği gazeteci kimliğine uluşmak yani sarı basın kartı sahibi olabilmek koşulması gereken maratonu yazdık.

mustafa balbay Başbakan Erdoğan  sarı basın kartları olmadığı için tutuklu 104 gazeteciden 98'inin gazeteci olmadığını iddia ediyor.

Peki basın kartı nasıl alınıyor?  Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından verilen basın kartı süreci nasıl işliyor? Kimler sarı basın kartı sahibi olabilir?

BASIN KARTI MARATONU

İşte sarı basın kartı sahibi olmak istediğinizde sizi bekleyen maraton:

Basın kartı almak için işe başladığınız tarihte Basın Yayın ve Enformasyon Müdürlüğü'ne başvuruda bulunmanız gerekiyor ki buna ilk başvuru deniyor.


İlk başvuruda istenen belgeler şöyle:

Çalışmakta oldukları basın-yayın kuruluşu tarafından onaylanan basın kartı beyannamesi, (3 adet)

2) Vesikalık fotoğraf (3 adet), (fotokopi fotoğraf kabul edilmez- Fotoğrafların arkalarına fotoğrafa zarar vermeyecek biçimde gazetecinin adı ve soyadı yazılmalıdır.)

3) 5953 sayılı yasaya uygun olarak yapılmış sözleşmenin aslı (2 adet), (Sahip ve Yönetim Kurulu Başkanları hariç)

4)  Nüfus Müdürlüğünden alınacak nüfus cüzdan suretinin ve ikametgah belgesinin aslı,

5) Öğrenim belgesinin aslı veya onaylı sureti, ( Yurt dışından alınan diplomalar için Milli Eğitim Bakanlığı veya YÖK'ten alınacak denklik belgesinin onaylı örneği)

6) Sigortalı işe giriş bildirgesinin aslı, (Emeklilerden Sosyal Güvenlik Destek Primi ödendiğine dair belgenin aslı)

7) Adli Sicil belgesinin aslı.

8) Dergi ve gazete çıkaran şirketlerin kuruluş ve amacının belirtildiği Ticaret Sicil Gazetesi ile son yönetim kurulunu gösteren Ticaret Sicil Gazetesi'nin  asılları veya onaylı örnekleri ve İmza sirkülerinin aslı veya onaylı örneği.

9) Yayın organı sahipleri için Basın Kanunu'nun 7'inci maddesi gereğince yönetim yerinin bulunduğu yer Cumhuriyet Başsavcılığı'na onaylanan Mevkute Beyannamenin aslı)


KAÇ GAZETECİ 212 SAYILI KANUNLA ÇALIŞIYOR?


Yukarıda belirtilen belgeleri teslim ettikten sonra İletişim fakültesi mezunu iseniz, çalışmaya başladıktan 12 ay, diğer bölümlerin mezunsanız ise 18 ay,  önlisans mezunu iseniz  24 ay, lise mezunu izeniz 28 ay sonra ve elbette bu sürenin tamamında 212 Sayılı Basın İş Kanunu'na  tabii olarak çalışmışsanız ikinci başvuruya hak kazanmış oluyorsunuz. Türkiye'de birçok medya kuruluşunda 212 sayılı Basın İş Kanunun uygulanmadığını da belirtelim. İşveren açısında pahallıya mal olduğu için bir çok gazeteciye 212 Sayılı Basın  İş Kanunu uygulanmıyor ve bir çoğu deneme süresi altında sigortasız çalıştırılıyor.

Bu arada diyelim ki 6. ayda başka bir yerde çalışmaya başladınız o halde birinci başvuruda istenen belgeleri yeniden hazırlayıp teslim etmeniz gerekiyor.

Bu bekleme süresini de kaçırmamanız gerekiyor.Çünkü bekleme süresi  bitiminden bitiminden en az bir ay, en çok üç ay önce ikinci başvuruyu yapmak zorundasınız.


İkinci başvuruda istenen belgeler ise şöyle:

Çalışmakta oldukları basın-yayın kuruluşu tarafından onaylanan basın kartı beyannamesi, (3 adet)

2) 5953 sayılı yasaya uygun olarak yapılmış sözleşmenin aslı (2 adet), (Sahip ve Yönetim Kurulu Başkanları hariç)

3) İlk başvuru tarihinden itibaren SGK'dan alınacak onaylı prim dökümlerinin aslı,

4) Adli sicil belgesinin aslı,

5) Muhabir, Foto Muhabiri, Yazar ve Karikatürist unvanı ile çalışan basın mensuplarından mesleki çalışma örnekleri,

6) İkametgah adresi ve kimlik bilgileri değişmişse Nüfus Müdürlüğünden alınacak nüfus cüzdan suretinin ve ikametgah belgesinin aslı,

7) Vesikalık fotoğraf (3 adet),

Bitmedi... Bütün bu belgeleri topladınız. Eğer iletişim fakültesi mezunu değilseniz 18 ay bir medya kuruluşunda çalıştınız ve o medya kuruluşu sizi 212 sayılı yasa ile sigortalı yaptı diyelim. Ve elbette bu arada herhangi bir gözaltı dalgası ile de gözaltına alınıp tutuklanmamanız da gerekiyor. Sabıka kaydınız varsa basın kartını unutun.

Siz belgelerinizi teslim ettikten sonra Basın yayın enformasyon genel müdürlüğü bu kez de kendi çalışmasını yapıyor. Sizden gazeteci olduğunuzu belgeleyen imzalı haber isteyebiliyor. Bunun dışında verdiğiniz bütün belgeler tek tek kontrol ediliyor. İkametgah değiştirdiyseniz veya eve gelen polisler sizi bulamadıysa, komşularınız sizin gazetecilik yaptığınızı bilmiyorsa, akrabalarınız hakkında bilgi sahibi değilse sarı basın kartı almanız çok zor. Polisler sizi evde bulamadıysa siz karakola gitmek ve neden gazetecilik yaptığınızı, ne tür haberler yaptığınızı izah etmek ve ikna etmek zorundasınız.

Bütün bu işlemleri tamamladıktan ve sizinle ilgili olarak yapılan takibat olumlu sonuçlandıktan sonra "Sarı Basın Kartınıza kavuşabilirsiniz.



EmekDunyasi.Net


1 yorum: