4 Haziran 2012 Pazartesi

Bakan düşük ücretle övündü

Hükümet, ekonomik büyüme oranları, ihracattaki artış, bütçenin denk olması gibi verilerle ‘başarı’ tablosu çizerken bu listeye yeni bir ‘kalem’ daha eklendi. Bu da ücretlerin düşük olması!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin (EMD) yeni yönetimini kabulünde yaptığı konuşmada, Türkiye’deki ücretlerin düşüklüğünü önemli bir avantaj olarak sundu.

Avrupa’nın ekonomik krizden tek çıkış kapısının Türkiye olduğunu söyleyen Bakan Çağlayan, “Gidebilecekleri başka hiçbir yer yok” dedi. Avrupalı patronların Türkiye’ye gelmesinin sebebi ise düşük ücretler ve yeni teşvik sisteminde 6. bölgenin sunduğu olanaklar! Bakan Çağlayan, patronların Türkiye’i tercih sebebini de Çin’de ücretlerin 300-400 dolara yükselmesi ve aynı oranda ücret yükselmesinin Bangladeş, Vietnam ve Pakistan’da da beklenmesi olarak açıkladı.


6. BÖLGE CENNET OLACAK

Bu kapsamda yeni teşvik paketini yorumlayan Bakan Çağlayan, Türkiye’de 6. bölgenin patronlar için bir cennet olacağını bildirdi. Rekabet ve işçi maliyetleri açısından 6. bölgenin bir cennet olacağını ifade eden Çağlayan, teşvikleri “Türkiye’nin gelmiş geçmiş en cömert teşvik kanunudur. Bugüne kadar Türkiye’de bu kadar cömert, bu kadar anlamlı bir teşvik yapılmadı.” diyerek tanımladı. Patronlar için teşviklerin yararlarını saymakla bitiremeyen Çağlayan, son olarak bölgeler arasındaki gelişmiş farkına da vurgu yaptı: “Oradaki insanların istihdamı, bölgelerin kalkınması da önemli. Teşvik, bölgelerarası kalkınmışlık, gelişmişlik farkının ortadan kaldırılmasına yönelik.”


PARİTE BELASI

“Şu anda bizim başımız pariteyle belada” diyen Bakan Çağlayan, “pariteden ciddi kazık yiyoruz” ifadesini kullandı. Zafer Çağlayan Türkiye’nin ihracatının yarısının euro, yarısının dolar olduğunu belirterek, rakamların istatistiklere geçerken euro karşılığı dolar olarak yazıldığını vurguladı. Bakan Çağlayan konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “O günkü pariteden bunlar değerlendiriliyor. Paritedeki yüzde 10’luk düşüş, bizim ihracatımızda yüzde 4.5’lik düşüş ortaya çıkartıyor. Çok ciddi bir rakam bu. Dolar euro paritesi 1.35 ise 1 milyar euro karşılığında, 1 milyar 350 milyon dolar yazıyoruz. Ama dolar euro paritesi 1.23 ise 1 milyar 350 milyon dolar yerine, 1 milyar 230 milyon dolar yazıyoruz. Ama biz fiilen aslında o euro ihracatını yaptık. Şimdi böyle bir sıkıntı var, bu ister istemez ihracat rakamlarında iniş çıkış yapıyor.”

DÜZELME BEKLİYORUM

Bakan Çağlayan, ikinci çeyrekten sonra dünya piyasalarında düzelme beklediğini belirterek, buna paralel olarak Türkiye’nin ihracatında da gelen talebe göre bir artış olacağını söyledi.

Türkiye’nin bu yıl Orta Vadeli Program’da (OVP) belirtilen hedeflerden daha iyi olacağını dile getiren Çağlayan, “Gerek ihracatta, gerek büyümede, gerekse dış ticaret açığının ve cari açığın azalmasında çok daha iyi yere geleceğiz. Her bir yatırım, her bir ihracat aynı oranda istihdama dönüşüyor. Ezberleri bozduk şükürler olsun” şeklinde konuştu.


KARAKOÇ: HÜKÜMETİN EMEKÇİLERE BAKIŞI BU

Bahri Karakoç (Türk-İş 7. Bölge Temsilcisi): Zafer Çağlayan’ın bu açıklamasını sizden öğreniyorum. Çağlayan, hükümetin bir bakanı olduğundan dolayı bu kendi kişisel görüşü değil, hükümetin bir politikası olarak değerlendirilmelidir. Ve bu açıklama, hükümetin emekçilere bakış açısını ortaya koymaktadır. Bölgede sendikalar işçilerin ücretlerini biraz olsun yükseltebilmek adına mücadele ederken düşük ücretle övünmek işçilere bakış açısını ifade etmektedir. Zaten bunu Bakan Çağlayan, bölgesel asgari ücreti gündeme getirmekle açık bir şekilde ortaya koymuştu.


EVRENSEL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder