2 Şubat 2012 Perşembe

Ekşi Sözlük uzaklaştırmasında Samanyolu TV etkisi


Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Mikail Boz, Ekşi Sözlük’te eleştirdiği Dekan Yusuf Devran tarafından okuldan uzaklaştırıldı. Marmara Üniversitesi’ne geldikten 1 ay sonra bölüm başkanı, 4 ay sonra ise Dekan olan Yusuf Devran’ın yükselişi akıllara "Samanyolu TV etkisi var mı" sorusunu getirdi.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde göreve geldikten 1 ay sonra bölüm başkanı, 4 ay sonra da dekan olan Yusuf Devran, Ekşi Sözlük’ten kendisini eleştiren Mikail Boz'u okuldan uzaklaştırdı. Alınan bu kararın ardından CHP Milletvekili Turgut Dibek, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e verdiği soru önergesinde Devran’ın yükselişinde “Samanyolu TV deneyiminin etkisi var mı” diye sordu.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV ve Sinema bölümü öğrencisi Mikail Boz, Ekşi Sözlük’te okula geldiğinin 4. ayı sonrasında Dekan olan Yusuf Devran’ın durumuna değinince okuldan 1 dönem uzaklaştırıldı. Kararın ardından Marmara Üniversitesi öğrencileri ve mezunları duruma tepki gösterip bir metin kaleme alırken, CHP Kırklareli Milletvekili Avukat Turgut Dibek, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e soru önergesi verdi.

Samanyolu etkisi nedir?

Marmara Üniversitesinin hakaret gerekçesiyle mahkeme kararı dahi beklemeden okuldan uzaklaştırdığı Mikail Boz için CHP Milletvekili Dibek verdiği soru önergesinde, “Yusuf Devran’ın önce bölüm başkanı sonra dekan yapılmasında Samanyolu deneyiminin etkisi nedir” diye sordu.


Bakan Ömer Dinçer’e “Bu uygulama AKP’nin özgür üniversite uygulaması mıdır” diyen Dibek, Yusuf Devran’ın profesör unvanı aldıktan 20 gün sonra aynı bölümde daha kıdemli hocalar varken ne gerekçe ile bölüm başkanlığına atandığını ve öğrencinin yazdıklarının hangi gerekçe ile ifade özgürlüğü kapsamında sayılmadığını sordu.

Bilindiği üzere Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Yusuf Devran, 1996-1999 yılları arasında Samanyolu Televizyonu Haber Merkezi'nde yönetici ve muhabir olarak çalışmıştı.

Marmara Üniversitesi öğrencileri ve mezunlarından destek

Bu arada okuldan uzaklaştırılan son sınıf öğrencisi Mikail Boz’a, Marmara Üniversitesi öğrencileri ve mezunlarından da destek geldi.
“Mikail Boz'un eğitim hakkı geri iade edilmelidir” başlıklı bir bildiri kaleme alan öğrenci ve mezunlar, alınan kararın öğrencinin 1 yıllık kaybına neden olacağına dikkat çektiler.


"Ünsal Oskay'dan devraldığımız ilerici geleneği teslim etmeyeceğiz"

Fakülte tarihinde düşünce ve ifade özgürlüğüne ilk defa bu kadar açık ve doğrudan bir saldırı gerçekleştirildiğinin belirtildiği yazıda, “geleceğin iletişimcilerini, gazetecilerini, yazarlarını yetiştiren okulumuzun bir iletişimcinin en doğal refleksi olan eleştiri hakkını bu şekilde cezalandırılması okulumuzun geleceği açısından da kaygı vericidir. Bu haksız kararın herhangi bir savunması ve gerekçesi olamaz. Bu karar geri alınmalı ve arkadaşımız Mikail'in eğitim hakkı geri teslim edilmelidir. Ünsal Oskay'lardan devir aldığımız Marmara İletişim'in ilerici, özgürlükçü geleneğini ortaçağ despotizmine teslim etmeyeceğiz.” denildi.


(soL - Haber Merkezi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder