2 Şubat 2012 Perşembe

AKP engel tanımıyor


Hükümet orman niteliğini yitirmiş arazilerin satışını öngören tasarıyı Meclis’e sundu

İdarenin teklifini kabul etmeyen hak sahiplerinin, doğrudan satış hakkını kaybetmesini öngören tasarı, satış bedeline itiraz veya teklifi ret durumunda dava açma ve tazminat talebi yollarını kapatıyor.

AKP hükümeti, işbaşına geldiği günden bu yana “Anayasa ve Anayasa Mahkemesi engeli” nedeniyle, çıkaramadığı “2B” olarak nitelendirilen orman niteliğini yitirmiş arazilerin satışını öngören yasa tasarısını TBMM Başkanlığı’na sundu. İdarenin teklifini kabul etmeyen hak sahiplerinin, doğrudan satış hakkını kaybetmesini öngören tasarı, satış bedeline itiraz veya teklifi ret durumunda dava açma ve tazminat talebi yollarını da kapatıyor.

AKP’nin anayasanın “orman köylüsünün korunması” başlıklı 170. maddesinde herhangi bir değişiklik yapılmamasına, CHP’nin “2B muhalefetini yumuşatması” ve Anayasa Mahkemesi’nin yapısının da değişmesinin ardından tasarıyı Meclis’e göndermesi dikkat çekti.

Tasarı ile orman niteliğini kaybettiği için orman sınırları dışına çıkarılan arazilerin rayiç değeri üzerinden hak sahipleri dışında “üçüncü kişilere” de satışını öngörüyor. Tasarıyla getirilen düzenlemeler özetle şöyle:

• Orman Yasası’nda tarım alanına dönüştürülmesinde yarar görülen 2A alanları, devlet ormanları içinde veya bitişiğinde bulunan köylerdekilerin yerleştirilmesi için halka devri ve yararlandırılması amacıyla Orman Genel Müdürlüğü’nün, 2B alanları ise Maliye Bakanlığı’nın tasarrufuna geçecek.

• Bakanlar Kurulu, devlet ormanları içinde ve bitişiğinde bulunan, yerinde kalkındırılmaları mümkün olmayan köylülerin başvurusu üzerine veya bulundukları yerlerden orman rejimi bakımından kaldırılmaları zorunlu bulunan köylerin halkının resen Orman Kanunu’nun 2/A maddesi gereğince orman sınırları dışına çıkartılan alanlara, bunun olmaması halinde diğer yerlere nakline karar verecek.

• 2B alanlarında bulunan taşınmazlar için, taşınmazların 31 Aralık 2011’den önce kullanıcısı veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişiler, bu taşınmazları satın almak için 3 ay içinde idareye başvurabilecek, taşınmazların bedeli karşılığında kendilerine doğrudan satılmasını isteyebilecek.


Bedele itiraz yolu kapalı

• Hak sahiplerine doğrudan satılacak taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 75’i olacak. Başvuru sahipleri, satış bedellerine mahsup edilmek üzere; belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için 2 bin lira, dışında olan yerler için bin lira başvuru bedeli ödeyecek. Satış işlemleri, başvuru süresinin bittiği tarihten itibaren en geç 6 ay içinde sonuçlandırılacak.

• Peşin satışlarda, yüzde 20 indirim uygulanacak, bu bedel idarece yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç 2 ay içinde ödenecek. Tebliğ edilen satış bedeline itiraz edilemeyecek, dava açılamayacak.

• Taksitle satışlarda, satış bedelinin yüzde 20’si, yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç 2 ay içinde, kalanı ise belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla 3 yılda 6 eşit taksitte, belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise en fazla 4 yılda 8 eşit taksitte faizsiz ödenecek.

• İdarenin teklifini kabul etmeyen hak sahipleri, doğrudan satış hakkından yararlanamayacak, hak ve tazminat talep edemeyecek, dava açamayacak.

• 2B alanlarından, tasarı kanunlaşıp yürürlüğe girdiği tarihten önce ve sonra kadastro tutanakları kesinleşen veya güncelleme listeleri tescil edilen alanlarda, proje alanı belirlemek isteyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ile belediyelerce bu alanın sınırları tespit edilecek. Proje alanı sınırı onaylanmak üzere belediyeler tarafından valilikler aracılığıyla, TOKİ tarafından doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilecek.


Cumhuriyet Bürosu -ANKARA



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder