Malatya'da Dünya Kadınlar Günü etkinliğine katılmak ve Grup Yorum konserine bileti satmak 'terör suçu' sayılınca 6 üniversite öğrencisi 1 ile 13 yıl arasında ceza aldı. Mahkeme başkanı karardan hoşnut olmadığını söyledi.
Malatya'da 1 Mayıs mitingi ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitinglerine katıldıkları ve Grup Yorum bileti satıp toplu mezarların açılması için düzenlenen basın açıklamasına katıldıkları için "örgüt üyeliği" ve "örgür propagandasıyla" suçlanan üniversiteliler, 13 yıla varan hapis cezası aldı. Bir kişi ise beraat etti.
Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen karar duruşmasını izleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Veli Ağbaba, "Karar hakimin de içine sinmedi" dedi. Duruşmayı, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de takip etti.
Ağbaba, "Mahkeme heyeti başkanı Hayrettin Kısa da kararın ardından 'Cezadan dolayı hoşnut değiliz ama yasaları uyguluyoruz. Ceza yasasında düzenleme çalışmaları var. İnşallah lehinize düzenlemeler olur. İş mahkemeye değil, Meclis'e düşüyor' dedi" açıklamasını yaptı.
Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Ömer Tetik'in hazırladığı iddianameye göre, öğrenciler Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 314/2. maddesindeki "örgüt üyeliği" ile Terörle Mücadele Kanunu'ndaki (TMK) 7/2. maddesindeki "örgüt propagandası" suçlarından yargılanıyordu.
Öğrencilere, "Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP-C) örgütü üyeliği" ile "örgüt propagandası" suçlarından şu hapis cezaları verildi: Kubilay Uçucu 10 yıl 10 ay, Erkin Kocaman 11 yıl 10 ay, Yusuf Yılmaz ile Uğur Pektaş 9 yıl 2 ay, Ayça Kılınç 8 yıl 9 ay, Sevcan Göktaş 13 yıl.
6 Haziran'dan beri Malatya E Tipi Cezaevi'nde tutuklu olan öğrencilerden yalnızca Kılınç tahliye edilirken dosya Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne gönderildi.
8 Mart eylemine ölüm orucunda ölen kızı Feride Harman'ın fotoğrafıyla katıldığı için TMK'nın 7/2. maddesinden "örgüt propagandası yapmakla" tutuksuz yargılanan anne Hatice Harman ise beraat etti.
Evrensel
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder