24 Şubat 2012 Cuma

Şehir tiyatrolarına saldırıya karşı sanatçılar eylemdeydi


Geçtiğimiz hafta iki yazarın şehir tiyatrolarına saldıran yazıları üzerine bugün bir basın açıklaması yapan İBB Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği, tiyatroların saldırı altında olduğunu duyururken, saldırganlık potansiyeli yüksek kişilerin, provokasyonları tetikleyecek nokta atışları yaptığına dikkat çekildi.

Hürriyet gazetesi yazarı Hadi Uluengin ve Zaman gazetesi yazarı İskender Pala’nın iki tiyatro oyunuyla ilgili yazdığı yazılar üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Sanatçılar Derneği, Harbiye’deki Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu önünde bir basın açıklaması yaptı. Tiyatro sanatçıları yaptıkları açıklamada, tiyatronun büyük bir saldırı altında olduğunu vurguladı.

"Provokasyon için nokta atışları"


Şehir Tiyatrolarına yapılan saldırıları protesto etmek için yapılan basın açıklamasına birçok sanat kurumu temsilcisi destek verirken, basın açıklamasını tiyatro sanatçıları adına sırayla, Aslı Öngören ve Tolga Yeter okudu.


100. kuruluş yılına yaklaşan ve bu özelliğiyle dünyadaki nadir sanat kurumları arasında yer alan şehir tiyatrolarının saldırı altında olduğuna dikkat çeken tiyatro sanatçısı Tolga Yeter, "Şehir Tiyatroları’nın bir sanat kurumu olduğunu anlamak istemeyen bir zihniyetin sayısı az da olsa saldırganlık potansiyeli yüksek temsilcileri, provakasyonları tetikleyecek nokta atışlarına hız verdi” dedi.

"İzlemedikleri oyunlar üzerine tehdit edici yalanlar yayıyorlar"

Tiyatrocuların İstanbulluların parasını çarçur etmekle suçlandığına dikkat çeken Aslı Öngören, “Çünkü, her hafta 60, her ay 250 kere perde açan bir tiyatroyu kendi varoluşları için bir tehdit olarak algılıyorlar. Bu ülkenin yetişmiş, gelişmiş sanatçılarına güvenmiyorlar, buna şaşırmıyoruz; ama onlar seyircilerimize de güvenmiyorlar” diye konuştu.


“İzlemedikleri oyunlar üzerine kışkırtıcı, tehdit edici yalanlar yayıyorlar” diyen Yeter, daha önce de tetikçileri kışkırtıp cinayetleri, saldırıları azmettiren karanlık zihniyetin, sanatın aydınlatan ve umut veren gücünü hedef aldığını dile getirdi.

"Sanatın yaratıcı gücü karşısında kendilerini küçülmüş hissediyorlar"

Oyunlara hakaret etmeye yeltenerek alkışların hor görüldüğünü vurgulayan Aslı Öngören, sanatın yaratıcı gücü karşısında kendilerini küçülmüş hissedenlerin, herkesi tek tipleştirmeye çalıştığını söyledi.

Sanatın korkunun ilacı olduğuna dikkat çeken Öngören, yalanlar yayılarak muazzam bir halk tiyatrosu geleneğinin halksızlaştırılmaya çalışıldığını ifade etti.


(soL – Haber Merkezi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder