İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Kulübü'nün düzenlediği Bilim ve Aydınlanma Haftası'nın ikinci gününde "İkinci Cumhuriyet'te Kadının Yeri Var mı?" başlıklı panel gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Zeynep Beşpınar ve Avukat Yelda Koçak katıldı.
Kulüp adına yapılan açılış konuşmasında İkinci Cumhuriyet'in yarattığı kadın profilinin aydınlanma ve aydınlatma misyonuna sahip olan üniversite öğrencileri tarafından kabul edilemeyeceği söylendi.
Yapılan konuşmanın ardından Avukat Yelda Koçak AKP iktidarının kadın politikası üzerine yoğunlaşan bir sunum gerçekleştirdi. Koçak, kadının
toplumda fedakar anne, uysal eş, üretim süreçlerinde ucuz iş gücü ve korunmaya muhtaç vatandaş olarak tanımlanmasının AKP iktidarının Aile
ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın kanun taslağının temel ruhunuoluşturduğunu belirtti.
Koçak, şiddeti güçlünün zayıf üzerindeki fiziksel veya psikolojik tahakkümü olarak tanımladı ve İkinci Cumhuriyet'in kanun taslağının kadını zayıf, muhtaç ve korunması gereken bir birey olarak ele aldığını, bu yüzden AKP'nin kadına yönelik şiddeti çözmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Avukat Yelda Koçak konuşmasını tamamlarken kadınların eşit yurttaş olabilme imkanının yalnızca sosyalizmde olduğunu söyledi.
İkinci konuşmacı Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Zeynep Beşpınar ise konuşmasına İkinci Cumhuriyet'in kadınının Ortadoğu toplumlarına sunulmak üzere geliştirilen bir model olduğunu belirterek başladı. Yükseltilen muhafazakarlığın piyasacılığın kolay işlemesi için çok önemli bir yere oturduğunu söyleyen Beşpınar kadının kapitalizmdeki yerine değindi. İşten dönen erkeğin fiziksel ve psikolojik açıdan rahatlatılması ve ertesi gün tekrar çalışmaya hazırlanmasının evdeki üretim süreçlerinde kadının görevi olduğunu belirtti. Beşpınar, "Aile ekonomisine katkı" amacıyla kadının kayıtdışı çalışmasının meşrulaştığını ve yükseltilen muhafazakar algıyla birlikte bunun kadının ailedeki fedakar konumunun bir gereği olarak sunulduğunu söyledi. Zeynep Beşpınar kadınların yoğun sömürünün olduğu tekstil gibi alanlarda istihdam edilerek, ailede söz hakkını ele geçirmesine olanak tanımayacak şekilde az para kazanmasının, düzensiz gelire sahip olmasının gözetildiğini belirtti.
Gerçekleştirilen soru cevap bölümünün ardından panel sona erdi.
Bilim ve Aydınlanma Haftası'nın önümüzdeki günlerdeki programı şöyle:
22 Şubat Çarşamba
17:00 KSB Küçük Salon
Film Gösterimi: Devrimden Sonra (2011)
Film Ekibiyle Söyleşi:
Mustafa Kenan Aybastı (Yönetmen)
Ender Yiğit (Oyuncu)
Cansu Fırıncı (Oyuncu)
23 Şubat Perşembe
17:00 KSB Oditoryum
Panel: İkinci Cumhuriyet'ten Çıkış Var mı?
Katılımcılar:
İlhan Cihaner (Eski Cumhuriyet Başsavcısı, Milletvekili,
Sosyalistlerin Meclisi Üyesi)
Aydemir Güler (Yazar, TKP Merkez Komite Üyesi)
Asaf Güven Aksel (Edebiyat Eleştirmeni, Yazar)
(SoL – Haber Merkezi)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder