22 Şubat 2012 Çarşamba

Mimarlar Taksim projesinde yer almayı reddediyor


'Taksim Meydanı Düzenlemesi' kapsamında Taksim Topçu Kışlası’nın yeniden yapımı için İBB’nin görüştüğü mimarlardan olumsuz yanıtlar geliyor.

“Taksim Meydanı Düzenlemesi” kapsamında Taksim’in yayalaştırılması amacı ile trafiğin yer altına alınması, Taksim Topçu Kışlası'nın yeniden inşası İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin son projelerinden. Kışla’nın yeniden yapılması önerisi ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ait. ‘Yayalaştırma projesi’ gibi Taksim Topçu Kışlası’nın yeniden yapılması (restitüsyon)da pek çok eleştiriye neden oluyor. Eleştirilerin temelinde yapının şimdiye dek korunmamış olmasından ötürü ortada değerlendirmeye alınacak bir yapının var olmaması, Gezi Parkı’nın yıkılarak yerine yapılmak istenmesi, projenin tasarım sürecinin mimarlar tarafından yönetilmemesi gibi nedenler yer alıyor. Ayrıca Topçu Kışlası'nın projeye dahil edilmesi Taksim'e cami ve AVM kazandırmak amacıyla gerçekleştirildiği ekseninde de tartışılıyor.

Mimarlar projede yer almayı reddediyor

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nden Mücella Yapıcı Taksim Topçu Kışlası’nın yeniden inşa düzenlemesi hakkında alınan jet koruma kararını “Olmayan, geriye tek bir taşın dahi kalmadığı bir yapı için alınan koruma kararı akıl sınırlarını dahi zorlayan bir karardır. Böyle bir karar olamaz. Bu karar tam bir skandaldır” şeklinde değerlendirmişti. Projeye ilişkin son gelişme ise mimarların projeyi üstlenmemesi. Taksim Topçu Kışlası’nın yeniden yapılması hakkında Taraf’ta yer alan habere göre söz konusu projenin yapımıyla ilgili ise mimarlar olumsuz yanıtlar veriyor ve böyle bir projede yer almayı reddediyorlar.


1939 yılında yıkılmış olan Topçu Kışlası'nın bir replikasını inşa etmek isteyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul'da tanınmış mimarların kapısını çaldı. Ancak olumlu cevap alamadı. Kışlanın planlarının çizilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından görevlendirilen Yüksek Mimar Halil Onur'la birlikte çalışması için mimar arayışına başlandı. İstanbul'un tanınmış mimarlık ofislerinin kapısını çalan Büyükşehir Belediyesi ret cevabı aldı. Edinilen bilgilere göre Büyükşehir Belediyesi önce Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aykut Karaman'la anlaşmak istedi. Karaman'ın Büyükşehir Belediyesi'ne söz konusu işi yapamayacağını bildiren bir yazı yazdığı öğrenildi.

Karar yetkisinin mimarlarda olması şartı da cevaplar arasında

Atatürk Kültür Merkezi restorasyon projesinde danışman olarak görev alan Tabanlıoğlu Mimarlık'la da görüşen Büyükşehir Belediyesi buradan da olumsuz cevap aldı.


Edinilen bilgilere göre, Tabanlıoğlu Mimarlık'tan projeyi ancak mimarlıkla ilgili karar yetkisinin kendilerinde olması koşuluyla üstlenebilecekleri, Topçu Kışlası'nın taklidini inşa etmek istemedikleri bildirildi. Büyükşehir Belediyesi'nin son olarak İlke Planlama'nın kurucularından Özcan Biçer'le görüştüğü ancak buradan olumsuz cevap aldığı gelen bilgiler arasında.

Taksim Meydanı Düzenlemesi ne getirecek

Taksim Meydanı’nın trafikten arındırılarak yayalaştırılması gerekçeleriyle hayata konan proje meydanın yayalaştırılmasından çok meydanın insansızlaştırılması şeklinde yorumlanıyor. Projeyle birlikte Taksim’e çıkan 8 yolun 7'si dalma tünelleriyle kapanıyor ve insanların Taksim’e çevre yollardan yürüyerek ulaşması neredeyse imkansızlaşıyor. Taksim’e yaya ulaşımının oldukça güçleşmesi anlamına gelecek projede örneğin Mete Caddesi, İnönü Caddesi ve Sıraselviler’den Taksim’e ulaşım ancak tek sıra olunursa gerçekleşiyor. Ayrıca Taksim Topçu Kışlası’nın yeniden inşasıyla ilişkili olarak Taksim Gezi Parkı’ndaki anıt ağaçların kesilmesi ihtimali projenin Taksim’i aynı zamanda daha da betonlaştıracağı yönünde endişeleri arttırıyor.




(soL - Haber Merkezi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder