Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK) tarafından Türkiye'nin NATO'ya üye oluşunun 60. yılı vesilesiyle düzenlenen "Anatolia: NATO-Türkiye İlişkilerinin 60 Yılı" adlı proje ile akademi de ülkede savaş planlarının yapıldığı bir sürecin parçası kılınmak isteniyor.
Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK), NATO Kamu Diplomasi Birimi'nin de desteğiyle Suriye ve İran ile bir savaş olasılığının günden güne arttığı bir dönemde başlattığı projeyle üniversiteleri de bu sürecin bir parçası haline getirmeyi hedefliyor.
2011 yılında hazırlıkları tamamlanan "Anatolia: Six Decades of Turkey-NATO Relations” (Anatolia: NATO-Türkiye İlişkilerinin 60 Yılı) başlıklı proje kapsamında, Türkiye-NATO ilişkilerinin 60 yılını değerlendirmekten çok NATO'nun bugünkü güvenlik algılayışı, Türkiye'nin güvenlik politikaları, NATO'nun yeni güvenlik algısında Türkiye'nin yeri gibi konuların ele alınacağı konferans serileri düzenlenmesi hedefleniyor. Her bir konferansın farklı bir Anadolu üniversitesinde ve akademisyenlerin katılımıyla yapılması hedefleniyor.
Dernek, projenin hayata geçirileceği 2012 yılını, "Türkiye’nin NATO’ya üyeliğinin 60. yılının kutlanacağı yıl"olarak tanımlıyor ve anlaşılıyor ki Libya'nın ardından Suriye ve İran'ı hedef alan provokasyonlar ve savaş planları hız kazanırken akademi de "işin bir ucundan tutsun" isteniyor.
2004 yılında tüzel kişilik kazanan UİK, düzenlenen konferanslarda dinleyici olarak başta üniversite öğrencilerini hedeflerken, konuşmacı olarak akademiyenlerin yanında ve mümkün olması durumunda bir NATO temsilcisinin de yer almasını planlıyor.
Bu şekilde UİK'in proje kapsamında hedefledikleri yan yana konulduğunda ortaya şöyle bir görüntü çıkıyor: NATO'ya girişinin 60. yılını kutlayan ve komşularıyla savaşın eşiğine gelen bir ülke, o ülkenin NATO temsilcileriyle oturup "güvenlik sorunları"nı konuşan akademisyenleri ve onları dinleyen öğrenciler.
UİK'in yürekten bir NATO'cu olduğu yukarıda sıralanan "hedefleri" kadar, sırf içinde NATO geçiyor diye projenin başlığında Anatolia'yı Anadolu şeklinde çevirmemiş olmasıyla da görülüyor.
UİK Yönetim Kurulu
İçinde Sabancı Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fuat Keyman'ın da bulunduğu UİK Yönetim Kurulu'nun nerdeyse tamamı özel üniversitelerin akademisyenlerinden oluşuyor: Kadir Has Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Aydın (Başkanve aynı zamanda üniversitenin de rektörü), Galatasaray Üniversitesi'nden Prof. Dr Beril Dedeoğlu (Başkan Yardımcısı), İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gencer Özcan (Sayman), Kadir Has Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Sinem Akgül Açıkmeşe (Genel Sekreter) ve Kadir Has Üniversitesi'nden Cihan Dizdaroğlu (Proje Yöneticisi).
Hangi başlıklar ele alınacak?
Proje kapsamında toplam 8 konferans düzenlenmesi hedefleniyor. Bunlardan birincisi dün İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. "NATO Üyeliğinin 60. yılında Türkiye’nin Güvenlik Politikaları" başlığıyla düzenlenen konferansın açılış konuşmasını, İEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Tunçdan Baltacıoğlu yaptı. Baltacıoğlu "NATO'nun Türkiye'deki kalbi İzmir'de atmaktadır " dedi. NATO içerisinde Türkiye'nin geçmişte olduğu gibi bugün de kritik bir rolü olduğunu belirten Baltacıoğlu, 11 Eylül itibariyle Türkiye'nin misyonlarının Milli güvenlik kapsamından çıkıp bölgesel hale geldiğini"söyledi.
Proje kapsamında bundan sonra, "NATO Üyeliğinin 60. Yılında Türkiye’nin Güvenlik Politikaları", "Yeni Güvenlik Algısı ve Türkiye", "Yeni Güvenlik Algısı ve Transatlantik İlişkilerin Ortadoğu Yansımaları", "21. Yüzyılda Avrasya Güvenliği ve NATO", "Türkiye, Transatlantik İlişkiler ve NATO", "Chicago Zirvesi Sonrası NATO Stratejileri ve Uluslararası Güvenlik", "Chicago Zirvesi Sonrası NATO Stratejileri ve Uluslararası Güvenlik" başlıkları ele alınacak.
(soL- Haber Merkezi)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder