4 Şubat 2012 Cumartesi

Danıştay, "anarşikse yurtta kalamaz" kararını iptal etti


Danıştay 8. Dairesi, yurtta kalabilmek için ‘anarşik olaylara katılınmadığına’ dair Emniyet ve jandarmadan yazı getirilmesini isteyen Hacettepe’nin yönetmeliğini anayasaya aykırı buldu.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, Danıştay 8. Dairesi, Hacettepe Üniversitesi’ndeki yurtlarda kalabilmek için “anarşik olaylara katılmadığına dair” Emniyet ve jandarmadan yazı getirilmesini isteyen yönetmeliği anayasaya ve yasalara aykırı buldu. Kişi hakkında mahkûmiyet kararı aranmadan sadece Emniyet’ten alınacak yazı üzerine işlem yapılamayacağını vurgulayan Danıştay, yerel mahkemeden yönetmeliğin bu maddesini iptal etmesini istedi.

Hacettepe Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci, 2005-2006 eğitim-öğretim döneminde kaldığı Beytepe Yurdu’nda kayıt yenilemek istedi. Yurt yönetimi, Hacettepe Üniversitesi Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’ne göre, bu öğrenciden, “anarşik olaylara karışmadığına dair” jandarmadan yazı getirmesini talep etti. Sol görüşlü olan ve üniversitede birçok yasal eyleme katılan öğrenci, bu amaçla Beytepe Kampusu’na bakan jandarma birliğine başvurdu. Jandarma, “İlgilinin yasadışı gösteri ve yürüyüşlere katıldığı istihbari edilmiştir” yazılı belgeyi doğrudan üniversite yönetimine gönderdi. Bunun üzerine üniversite, öğrencinin kaydını yenilemedi ve yurttan attı. Oysa öğrenci hakkında ne bir dava ne de disiplin soruşturması vardı, yani sabıkası “temizdi”.

Aynı öğrenci, avukatı Doğan Erkan aracılığıyla idare mahkemesinde başvurdu ve yönetmeliğin ilgili maddesinin iptalini talep etti. Yerel mahkeme 2007’de istemi reddetti. Bunun üzerine Danıştay’a başvurularak kararın bozulması istendi. Danıştay 8. Dairesi, idare mahkemesinin kararını oybirliğiyle bozarken dosyayı yeniden bir karar verilmesi için yerel mahkemeye gönderdi.

Anayasaya atıf yapan daire kararında, suçluluğu mahkeme kararıyla saptanıncaya kadar kimsenin suçlu ilan edilemeyeceğini ve kimsenin eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamayacağına vurgu yaptı.

Avukat Doğan Erkan, yerel mahkemenin şimdi yönetmeliğin ilgili maddesi ile yurttan atma işlemini iptal etmesi gerektiğini söyledi. Erkan, mahkemenin bu karara direnmesi durumunda son kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’nun vereceğini dile getirdi. Danıştay’ın kararını “geçikmiş adalet” olarak nitelendiren Erkan, “Müvekkilim çoktan mezun oldu” dedi.


(SoL-Haber Merkezi)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder