10 Mart 2012 Cumartesi

Okula başlama yaşı 5 olmayacak mı?


AKP'nin "4+4+4" modelindeki tartışmalı noktalardan birisi olan okula başlama yaşının 5'e indirilmesinde geri adım atılabileceğinin sinyali geldi.

Okula Başlama yaşı Değişti
Vatan'dan Kıvanç El'in haberine göre, TBMM Milli Eğitim Komisyonu Sözcüsü AKP’li Fikri Işık, okula başlama yaşının netleştirileceğini ve “60 ay” yani 5 yaşında değil “72 ay” yani 6 yaşında okula başlama düzenlemesinin yapılacağını söyledi. Teklifteki ilköğretim başlama yaşının “5 yaşını bitirdiği eylül ayı” ifadesinin tartışmalara neden olması üzerine AKP, maddeyi netleştirmek üzere adım attı. AKP Grubu eğitimcilerle konuyu değerlendirerek, 5 yaşın tanımlanması gerektiği kararını verdi. Dün dördüncü maddesi teklifin 7. maddesine gelindiğinde, “Mecburi ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ, çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlar, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda biter” ifadesinde önergeyle düzenleme yapılacak.


Çocuğumun öğretmeni aradı

AKP’li Fikri Işık, “Şu anda alt komisyonda çıkan metinde yaş 6. Fakat algıda şöyle bir problem var; Bazıları 5 yaşı 60-72 ay olarak, bazıları 73-84 olarak tanımlıyor. Toplumdaki tereddütleri gidermek açısından kanuna ay olarak yazıp buradaki tereddütleri giderebiliriz” dedi. Işık, eşinin, çocuğunun öğretmenlerinin kendisini arayarak, “5 yaşta okula başlanmaz” eleştirisi getirdiğini ifade ederek, “Bu konuda yasaya 72 ayın bitimini koymayı planlıyoruz. Böylece ortadaki tereddütleri gidereceğiz. Geri adım atmıyoruz zaten 6 yaş diyorduk ancak tereddütler vardı” dedi.


Alt komisyonda okula başlama yaşının bir yaş indirilmesi kararı alınmıştı. Düzenlemede 60 ayı dolduran öğrenciler birinci sınıfa başlaması öngörülmüştü. Bu düzenlemeye gerekçe olarak da “60-72 ay okul öncesi çağıdır. Bu yaş çağını da zorunlu eğitime alıyoruz ancak okul öncesi zorunlu olmayacak ve bu çağdan önceki çocuklar gidecek” denilmişti. Yaş düzenlemesine CHP ve çok sayıda STK’dan tepki gelmiş ve “5 yaşta okula başlamak pedagojik değil” eleştirilerine yol açmıştı. AKP Grubunun “60 ayı bitirmek 6 yaştır” açıklamalarına CHP’liler, “İnsan 1 yaşında doğmaz. 60 ayı bitirmek 5 yaştır” karşılığını vermişlerdi.

Okula başlama yaşının 5’e indirilmesi nedeniyle uygulamanın başlaması halinde 1.4 milyon 5 yaşındaki çocuk ile 1.4 milyon 6 yaşındaki çocuğun da aynı yıl okula başlama tartışmaları gündeme gelmişti.


Yine tartışmayla başladı

TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda 4+4+4 görüşmelerinde yine tartışma çıktı. Konuşma sürelerinin 5 dakikaya indirilmesi girişimine CHP’liler tepki gösterirken CHP Grup Başkanvekili İnce, “Süreyi 5 dakikaya indiremeyeceksiniz, öleceğiz indirtmeyeceğiz” dedi.



BakanDinçer’den 5 yaşa farklı bakış

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer dün katıldığı bir TV programında okula başlama yaşının 5’e indirilmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dinçer, AKP’li Fikri Işık’ın aksine şunları söyledi: “6 yaşı da tarif ederken, parantez içerisinde 5 yaşı doldurduğu Eylül ayından itibaren 6 yaşına girdiğinde başlar diye ifade ediyor. Ama Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygulaması, 6 yaşı Eylül ayında doldurduktan sonra 7 yaşından gün almaya başladığında şeklinde. Yani, hukuki olarak 5 yaşını doldurup, 6 yaşından gün alan çocukların eğitime başlayabileceğine dair hukuki bir düzenleme varken, idari olarak 6 yaşını doldurup 7 yaşından gün alan çocuklarımızı biz eğitime alıyoruz. Burada bir idari ve hukuki farklılık olduğunun altını çizmem lazım.”



CHP’den ‘uzaklaşma’ talimatı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekillerine gönderdiği mesajında TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda yapılan görüşmelere tüm milletvekillerinin katılmaya hazır olmasını istedi. Mesajda, Ankara dışında olan milletvekillerinin önemli ve önceden söz verilmiş bir işleri olmaması halinde Ankara’ya dönmeleri ve komisyon toplantısına katılmaları istendi.



‘Aspirin için yoksa kötü olacak’

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin önceki akşamki görüşmelerinde, CHP Aydın Milletvekili Lütfi Baydar, komisyonun 12 saati aşan çalışma sürelerine işaret ederek, 6 saatin üzerindeki uçuşlarda, kanın pıhtılaşmasını önlemek için 100 miligramlık aspirin alınması gerektiğini söyledi. Bir hekim olarak, bu şekilde görüşme sürdürmeyi uygun bulmadığını dile getiren Baydar, ”Özellikle saat 12.00’yi geçtikten sonra üyelerin biyoritmleri bozuluyor, yeterli performans sergileyemiyor. Bu şekilde komisyon devam ederse çalışma sırasında veya çalışma bittikten sonra milletvekillerinin enfarktüs geçirme riski var. Komisyon üyelerine 100 miligramlık aspirin tedavisi öneriyorum” diye konuştu.


CHP’li Nur Serter de ”İnsan olduğumuz ve dikkate alınmadığımıza göre bir de veteriner hekimlere soralım” sözlerine AKP’liler tepki gösterdi. Baydar’ın sözleri üzerine Komisyon Başkanı Nabi Avcı, komisyon çalışmalarına kısa bir ara verdi.



(SoL – Haber Merkezi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder