17 Mart 2012 Cumartesi

Bosch işçisi neden Birleşik Metal İş’e geçtiklerini anlattı…


“Yaklaşık 1,5 yıl önce Çamlık’da 17 işçi arkadaş bir araya geldik ve Bosch’ta işçilerin hiçbir hakkını korumayan, işçilere sahip çıkmayan Türk Metal’den ayrılmaya karar verdik. 15 aydır çalışıyoruz ve başardık.” Bosch işçilerinin 15 ay boyunca verdiği büyük mücadeleyi onlardan dinledik.

Bursa’da bulunan ve yaklaşık 6 bin işçinin çalıştığı Alman Bosch fabrikasında çalışan işçiler “hiçbir haklarını korumadığını, işten çıkarmalara patronlarla birlikte sessiz kaldığını” söyledikleri Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası’ndan ayrılarak DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası’na üye oldu. Birleşik Metal İş Sendikasına geçen işçilerden Y. ile hem sendika değiştirmelerinin nedenlerini hem de 15 aydır devam eden mücadelelerini konuştuk.


Oldukça önemli bir süreç başlattınız ve 6 bin işçinin çalıştığı fabrikada Türk Metal Sendikası’ndan ayrılarak Birleşik Metal İş’e geçtiniz. Öncelikle bu adımınızın nedenlerini açıklar mısınız?

Sendika değiştirmemizin en büyük nedeni Türk Metal Sendikası’nın hiçbir zaman bizim yanımızda olmamasıydı. Sözleşme süreçlerinde konuşmaya çalışıyorduk ama bizleri insan yerine koyup cevap dahi vermediler. Geçtiğimiz yıl fabrikada 117 işçi işten çıkarıldı sendika kılını bile kıpırdatmadı. Biz hakkımızı arayan bir sendika istediğimiz için Türk Metal Sendikası’ndan ayrıldık.

Ne zaman karar verdiniz Birleşik Metal İş’e geçmeye?

Geçtiğimiz sözleşme sürecinde Türk Metal Sendikası’nın şubesine gittik, ilgililerle konuştuk ne yapacaksınız durum ne dedik ancak kimse bize geri dönmedi. Haklarımızın savunulmadığı bir sözleşme geldi önümüze. İşte o zaman biz işçilerin isyanları da yükselmiş oldu.

“Bizlere masaya yumruğumuzu vuracağız” diyenler patronun yanında aynısını yapmıyorlardı. Biz başımıza gelecekleri biliyorduk.
O tarihte sanırım 17 işçi arkadaşla Çamlık’da bir araya geldik ve karar verdik. Çok sevindiğimiz noktalardan birisi de 15 ay sonra kararı verdiğimiz yerde son noktayı da koymamız oldu.

Sendika çalışmaları oldukça zorlu ve emek isteyen bir süreç nasıl geçti bu 15 aylık süreç?

Son derece sabırlı olduk. En şanslı olduğumuz konu ise konuştuğumuz hiçbir işçi arkadaşımızın “hayır Türk Metal Sendikası iyidir” demedi. Herkes bize destek verdi. Bunun sebebi Türk Metal’in bizim yanımızda değil patronun yanında olduğunu işçilerin çok iyi bilmesi oldu.


Bunun sonucunda birçok işçi ile birlikte Birleşik Metal İş’e geçmeye karar verdik. Geçeceğimiz güne de karar vermiştik ama artık tahammül edemeyecek noktaya geldiğimiz için bir gün öncesindeki vardiyada işten çıkar çıkmaz sendikanın üye kaydı yaptığı salona gittik tüm engelleri aştık ve sendikamıza üye olduk.


Peki, şu an Birleşik Metal İş Sendikasına üye oldunuz. Bundan sonraki süreçte işçiler hakları için daha fazla mücadele edecek diyebilir miyiz?

Bizim istediğimiz şey tam da bu. Biz haklarımızı aramak daha insani şartlara sahip olmak istiyoruz. Bizim patron burada değil. Bizleri savunabilecek tek kurum bu yüzden sendikamız ancak Türk Metal’in bizi savunmak gibi bir niyeti olmadığı açıktı.

Bu yüzden biz de bizim hakkımızı arayacak bizimle mücadele edecek bir sendikaya ihtiyaç duyduk ve şimdi Birleşik Metal İş üyesiyiz.

Üç gündür uyumuyorum neredeyse. Buna rağmen yorgun değilim oldukça mutluyum.


(soL – Haber Merkezi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder