15 Mart 2012 Perşembe

Ve Bosch işçisi tarih yazdı

16.00:  08-00-16.00 vardiyasından boşalan yüzlerce Bosch işçisi üyelik işlemlerinin yapıldığı salona geldi. İşyeri servislerine binmeyen işçiler, bir süre yürüdükten sonra sendikanın ayarladığı servislere binerek üyelik işlemlerinin sürdüğü salona geldiler. Bosch işçilerini salonun giriş kapısında davullu zurnalı Birleşik Metal İş üyeleri alkışlar ve sloganlarla karşıladı. Yüzlerce metal işçisi gözyaşlarıyla birbirleriyle kucaklaşırken, işçiler hep birlikte haykırdı: "Biz biz biz Bosch işçisiyiz, sarı sendikayı göndereceğiz!" 

16.30: Salonda yüzlerce işçinin üyelik işlemleri son hızla devam ederken Birleşik Metal İş Genel Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu işçilere hitap etmeye hazırlanıyor. Üyelik işlemleri tamamlandığı için salonun dışında bekleyen işçiler de salona giriyor. Hep birikte sloganlar atılıyor: Yaşasın sınıf dayanışması! Birleşe birleşe kazanacağız! 

BMİS Bursa Şube başkanı Ayhan Ekinci işçilere sesleniyor “30 yıllık bir hasreti bitiriyoruz. Tekrar evinize hoş geldiniz. Bugün sarı sendikal anlayışın bittiği gün olarak tarihe geçecek. Bugün tam 1,5 yıl oldu iğne oyası nakış işler gibi işledik. Bu işe inanmayanlara bu iş ya olacak ya olacak dedik. Bütün komite üyelerini, vardiya başlarını, makine başlarını hepsini kutluyorum.

Birleşik Metal İş Genel Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu: Sevgili kardeşlerim. Mutluluğumu ifade edecek kelimeleri şu anda bulamıyorum. Öncelikle yuvanıza hoş geldiniz. Bizimki maddi ilişki değildir, gönül beyin kalp ilişkisidir bizimki geçici bir ayrılıktı. Dışarıda 30 bin metal işçisi esaret altında sizin başarınızı bekliyor. Siz çoban ateşini yaktınız onlar bu çoban ateşini görüyorlar ve mutlaka katılacaklar bu onurlu mücadeleye. Yarın Tofaş, Reno ve diğer işyerlerindeki işçiler de aramıza katılacak. Biz 65 yıllık bir sendikayız. Türkiye’nin en eski içi dolu sendikasıyız; içini havayla doldurarak; boş teneke gibi çok ses çıkarmaya çalışan bir sendika değiliz. Onlar kendini dev gibi gösteren cücenin uzayan gövdeleridir. 12 Eylül’de bizim üyelerimizi, Maden-İş’in üyelerini jandarma dipçiği ve işveren tehdidiyle gece yarısı yasalarıyla bir gecede kendi bünyelerine geçirdiler. 12 Eylül’ün bizden aldığı üyeleri geri alacağız.

10 yıllardır verdiğimiz mücadelenin sonucudur bu üyelikler. 65 yıllık tarihimizde işçiye hiç yaşan söylemedik. Biz sendika olarak işçiye yalan söylemeyiz. Siz özgürlüğünüze kavuştunuz BMİS sizin özgürlük alanınızdır; size bu sözü veriyoruz. Temsilcinizi kendiniz seçeceksiniz, TİS sürecinde işin birinci derecede belirleyeni olacaksınız, Bosch işçileri metal işçisi kardeşleriyle ortak verecek kararlarını. Temsilci seçimlerinizi, şube yönetimlerinizi özgürce seçeceksiniz. Biz kendi cebini dolduran saltanatını koruyan işçileri işten atarak geleceğin zenginleri arasında yer alan sendikacılardan değiliz. İşçi attırmaya çalıştılar, Avrupa’da dolaşmadıkları yer kalmadı, Türkiye’de el etek öpmedikleri yer kalmadı, ama Bosch işçisinin yoluna taş koyamadılar ve altlarında ezildiler.

Siz o sarı sendikayı zaten biliyorsunuz. Biz şeffaf ve yaptığı her işin hesabını işçiye veren bir sendikayız. Hem camdan bir evde oturuyorsun, hem işçilere taş atıyorsun. Ya işçi sana taş atarsa, işten attırdığın işçilerin çocuğunun nafakasını gasp ettiğin işçilere nasıl hesap vereceksin?

Geleceğimiz vereceğimiz mücadeleyle şekillenecek. Kıdem tazminatlarının elden gitmesine, esnek çalışmaya, özel istihdam bürolarına, bölgesel asgari ücret gibi tehlikeler bizleri bekliyor. Sendikalar yasasında aynı anti demokratik uygulamalar sürdüğü için Türk-İş yönetimi sesini çıkartmıyor. İşte sendikalar yasası bir gecede komisyondan geçti. Yürüyecek daha çok yolumuz var."

İşçiler örgütlenme sürecinde işten atılan Bosch işçisi Mustafa Şen’i alkışlıyor: Mustafa, Mustafa!

DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Nakliyat İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu: DİSK’e bağlı birçok sendikanın yöneticileri ve temsilcileri de aramızda. Bu mücadele bütün diğer işyerlerindeki metal işçilerine örnek olacaktır. DİSK olarak hep birlikte mücadele edeceğiz.

BMİS Genel Sekreteri Selçuk Göktaş işçilere duyuruyor: “10 Nisan’da İstanbul’da Bosch işvereniyle görüşmemiz var”.

Üyelik işlemleri 17.00 vardiyasından çıkacak işçilerle sürecek.


***

6 bin civarında işçinin çalıştığı Bursa Bosch fabrikası işçileri, aylardır süren örgütlenme çalışmalarının ardından vardiya çıkışlarındaki işveren ve Türk Metal ablukasını yararak sendikalarına üye olmaya başladı.

23.30-07.30 vardiyası çıkış saatinde yüzlerce metal işçisi, işveren işbirlikçilerinin bütün baskı ve engelleme çabalarına rağmen, sarı sendikanın ablukalarını yürüye yürüye aşarak üyeliğin yapıldığı salona ulaşmaya başladı.

Metal işçisi, Bosch işçisi kararını verdi. Yıllardır baskı ve işten attırma tehditleriyle metal işçisini sefalet ücretlerine, kötü çalışma koşullarına mahkum eden sarı sendikanın tehditleri bu kez sökmedi.

İşçilerin giderek daha kitlesel gruplar halinde aralarından geçerek sendikaya üye olmaya gelmeye başlamalarıyla birlikte, sarı sendikanın ablukası dağıtıldı. Korkuyu yenen metal işçisi, sarı sendikanın korkulu rüyası oldu.

06.30: Birleşik Metal İş üyesi işçiler üyelik işlemlerinin yapılacağı salona gelerek gerekli hazırlıkları tamamladılar.
 

07.00: Türk Metal yöneticileri 7 araçla salonun bulunduğu bölgede dolaşmaya başladılar.

07.30: İşveren güvenlik gerekçesiyle 23.30-07.30 vardiyası çıkışında servisleri fabrika içine alarak işçilerin salona ulaşmasını engellemek istedi.

08.15: İlk Bosch işçisi salona gelerek yuvasına geri dönen ilk Bosch işçisi olmanın onurunu metal işçileriyle paylaştı. İlk üye salondaki işçilerin slogan ve alkışlarıyla selamlandı.
 

08.30: Sarı sendika beslemeleri üyeliğin yapıldığı salonun yakınlarında toplanmaya başladılar ancak salona yaklaşmaya cesaret edemediler.

09.00: Polis sarı sendika beslemeleriyle Birleşik Metal-İş üyeleri arasında barikat kurdu.
 

09.30: Bosch işçileri gruplar halinde sarı sendikanın barikatlarını aşa aşa salona ulaşmaya başladılar. Her gelen işçi grubu büyük bir coşkuyla ve “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganlarıyla karşılanıyor. 

10.00: Gelen gruplar sıklaşıyor ve kalabalıklaşıyor. Kadın işçilerin de aralarında olduğu gruplar salona giriyor: “Birleşe birleşe kazanacağız”

10.30: Coşku, salonun bulunduğu sokağa taşıyor. “İnadına sendika inadına DİSK!” Sloganlar salonun uzağında bekleyen sarı sendikacıları ürkütmeye başladı.
 

11.45: Beslemeler çözülmeye ve küçük gruplar halinde salonun çevresinden ayrılmaya başladılar.

12.00: Birleşik Metal İş genel merkez yöneticileri üyelik işlemleri tamamlanan Bosch işçilerine hitaben bir konuşma yapıyor:“Yuvanıza hoş geldiniz!”




Birleşikmetal, Sendika.Org



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder