Balyoz davasında suç delili olarak yargılamaya konu olan CD’leri incelemeye alan Yıldız Teknik Üniversitesi, inceleme sonucunda CD’lerin içerisinde yer alan dosya tarih bilgilerinin gerçek bilgi olarak değerlendirilemeyeceğini açıkladı.
Balyoz davasına suç delili olarak konu olan 11, 16, 17 no.lu CD’leri inceleyen Yıldız Teknik Üniversitesi açıkladığı raporla, verilerin kesin delil niteliğinde değerlendirilemeyeceğini ortaya koydu. Raporda, Mart 2003'de oluşturulduğu gözüken CD'lerde Office 2007'ye ait olanaklar taşıyan 80 adet dosya ortaya çıktı.
Neler ele alındı?
Yıldız Teknik Üniversitesi, Balyoz davası dosyasında yer alan DVD içerisindeki 11, 16, 17 no.lu CD imajları üzerinde inceleme gerçekleştirdi. İncelemede CD’lerin oluşturulma tarihinden sonra yaratılmış dosya bulunup bulunmadığı, oluşturma tarihinden sonraya ilişkin bulguların olmasının olağan olup olmadığı ve bu üç CD ile benzer CD’lerin geçmiş tarihlerde hazırlanmış gibi üretilmesinin teknik olarak mümkün olup olmadığı ele alındı.
80 adet dosya tespit edildi
YTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Prof. Dr. A. Coşkun Sönmez ile Dr. Ö. Özgür Bozkurt'tan oluşan heyet tarafından yapılan inceleme sonucunda, toplam 80 adet dosyanın CD’lerin hazırlanma tarihinden sonraki yıllarda kullanıma sunulan programlarla hazırlandığı veya CD’lerin hazırlandığı tarihlerde bulunmayan olanakları içerdiğini tespit etti.
"Kesin delil niteliğinde değil"
Raporda, bahsi geçen 11 ve 17 no.lu CD’lerin 2007 yılı içerisinde ya da sonra geçmiş tarihli olarak hazırlanmış olabileceği, daha önceden hazırlanmış olmasının mümkün olmadığı belirtildi. Raporda, “11. ve 17. CD imajlarına ilişkin olarak bu CD’lerin içerisinde yer alan dosya tarih bilgileri değiştirilemez gerçek bilgi olarak kesin delil niteliğinde değerlendirilemez” ifadeleri yer aldı.
Ayrıca herhangi bir dokümanın yaratılma, erişim ya da değiştirilme tarihlerinin kolaylıkla gerçek dışı olarak belirlenebildiği de raporda yer aldı.
(soL – Haber Merkezi)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder