13 Mart 2012 Salı

İşte 11 inşaat işçinin ölümünün nedeni!


Yapı Denetim Firması: “Denetleme mahallimizde bir sorun yok.” Esenyurt Belediyesi: “Sorumluluk bizde değil." Çalışma Bakanlığı: “Cevap veremeyiz.” İşçilerin ölümü işte bu cevaplarda saklı. 11 işçinin yanarak öldüğü Esenyurt’ta kimse sorumluluk almazken Türkiye’de sadece 318 iş müfettişi olduğunu biliyor muydunuz?

Esenyurt’ta meydana gelen ve 11 işçinin hayatını kaybettiği olayın ardından hemen tüm gazete ve televizyon kanalları aynı noktanın altını çizdi: “Denetim yok.” İşçilerin adeta ölüme sürüklendiği bu süreci soL’a değerlendiren Esenyurt Belediyesi’nden, Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’na oradan yapı denetim firmasına kadar herkes “biz suçsuzuz” ya da “cevap veremeyiz” diyor.


Esenyurt Belediyesi: “İşçilerin durumu bizim alanımıza girmiyor”

Esenyurt’ta 11 işçinin büyük ihmaller sonucunda öldürüldüğü olayın ardından herkes sorumluluğu üzerinden atmaya çalışıyor. Konuyla ilgili ulaştığımız yetkili kurumlardan Esenyurt Belediyesi İmar Müdürlüğü, yangında ve ölümlerde sorumluluklarını olmadığını iddia ediyor.


Kendilerinin görevinin inşaata ruhsat vermek ve bunun için gerekli sorunları tespit etmek olduğunu belirten belediye yetkilileri, işçilerin durumunun kendi alanlarına girmediği konuyla ilgilenmesi gereken kurumun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu olduğunu ifade etti.


İş Teftiş Kurulu: “Cevap vermeyiz, bunu öğreneceğiniz bir yer yok”

Esenyurt Belediyesi’nin kendi sorumluluğunu üzerinden atarak sorumlu kurum olarak gösterdiği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu’nun İstanbul Grup Başkanlığı, konuya dair sorumuzu yanıtsız bırakırken, konuya dair bilgi alabileceğimiz bir yer olmadığını ekledi.


Kimisi askerdeki oğluna, kimisi Ordu’da köyünde bıraktığı eşi ve çocuklarına, kimisi depremden kaçıp geldiği Van’daki ailesine para göndermek için gelmişti İstanbul’a… Esenyurt’taki AVM inşaatında çalışan işçiler, çamur dolu bir alanda çadırlarda kalırken, büyük bir denetimsizlik sonucunda ölüme gönderildiler.


Sanat Yapı Denetim: “Bizim sorumluluk alanımızda bir sorun yoktu”

Ece Türkiye’nin, Kayı İnşaat yürütücülüğüyle sürdürdüğü AVM inşaatının denetiminden sorumlu olan Sanat Yapı Denetim firması ise, kendilerinin denetleme alanı içinde herhangi bir sorun bulunmadığını iddia etti. Çalışma bölgeleri dışında bir alanda konaklayan işçiler için kendilerinin sorumluluğu olmadığına vurgu yapan Sanat Yapı Denetim yetkilileri, kendi alanlarıyla ilgili ise şikayete konu olacak bir duruma rastlanmadığını açıkladı.



Kayı İnşaat: “Sorumlu biz değiliz”

Olayın ardından yazılı olarak açıklama yapan Kayı İnşaat ise olayın sorumlusunun kendileri olmadığını belirtirken, işçilere ait yatakhane ve benzeri mahallerin yapımının Kaldem İnşaat’a ait olduğunu ifada etti.



Doç. Dr. Gürcanlı: “Ölümlerin nedeni hükümettir”

11 işçinin ölümünde kimse sorumluluk almazken konuya dair soL’un sorularının yanıtlayan iş kazaları ve işçi güvenliği uzmanı Doç.Dr. Emre Gürcanlı, Türkiye’de sadece 318 iş müfettişi olduğunu dile getirdi. İnşaatın ana yüklenicisi olan Kayı İnşaatın uçan kuştan dahi sorumlu olduğunu belirten Gürcanlı, burada taşeron firmalardan da sorumlu olanın Kayı İnşaat olduğunu dile getirdi.


Yapı Denetimi Hakkındaki Kanunun 2. Maddesinin f bendine göre yapı denetim firmasının yapması gerekenler: İş yerinde, iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda gerekli tedbirlerin alınması için yapı müteahhidini yazılı olarak uyarmak, uyarıya uyulmadığı takdirde durumu ilgili bölge çalışma müdürlüğüne bildirmek.

Yapı Denetim firmasının da inşaatta işçi sağlığı ve güvenliği konusunda eksiklikler konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına uyarıda bulunması gerektiğini belirten Gürcanlı, bu yönde bir uyarının olmaması halinde denetim firmasının da sorumlu olacağını ifade etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde sadece 318 iş müfettişi olduğuna değinen Gürcanlı, “Bu kadar az sayıdaki müfettişin inşaat denetimlerini yapması mümkün değildir. Denetim sadece denetim firmalarının şikayetleri halinde ya da iş kazaları sonrası yapılıyor. Bu iki durum olmadığı takdirde bakanlık incelemede bulunmuyor” dedi.

Yaşanan olayda “taşeron firma, yüklenici firma ve belediyede de sorumluluk var” diyen Gürcanlı, sorumluluğun en büyüğünün ise iktidar olduğunu dile getirdi.



(soL - Haber Merkezi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder