6 Mart 2012 Salı

Memleketimden üniversite manzaraları


Süleyman Demirel Üniversitesi'nde, üniversite harçlarına yapılan zammı protesto ettikleri gerekçesiyle öğrencilere ilginç cezalar verildi.

Öğrencilerden bir kısmı hakkında 1 ile 2 yarı yıl uzaklaştırma cezası istendiğini belirten Rektör Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, "Benim zorlamamla cezalar 15 güne düştü" dedi. 5 Mart'ta cezaları başlayan öğrenciler, Isparta İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma davası açacak.

Isparta'da SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi önünde 3 Ekim 2011 tarihinde üniversite harçlarına yapılan zamları protesto eden 51 öğrenci hakkında üniversite yönetimi soruşturma başlattı. Güvenlik kamerası ve polisin çektiği görüntü kayıtları incelenerek kimlikleri belirlenen öğrenciler hakkındaki soruşturma, geçen hafta tamamlandı. SDÜ Rektörlüğü, eyleme katılan 51 öğrenciye 15 gün okuldan uzaklaştırma cezası verdi.

 

100 ÖĞRENCİ HAKKINDA SORUŞTURMA


Üniversite yönetimi, açılan soruşturmayı protesto eden 1 öğrencinin ise 1 ay okuldan uzaklaştırılmasına hükmetti. Rektörlük, öğrencilere verilen cezaları ailelerine tebliğ etti. Yönetim, ayrıca geçen Ocak ayında Uludere Katliamı'nı protesto eden 100 öğrenci hakkında da soruşturma başlattı.

ÖĞRENCİLER İTİRAZ ETTİ

Maden Mühendisliği Bölümü öğrencisi Tanju Yıldız, 5 Mart tarihi itibariyle ceza uygulamasının başladığını belirtti. Yürütmenin durdurulması istemiyle Isparta İdare Mahkemesi'ne dava açacaklarını kaydeden Yıldız, "Eyleme katılmayan, sadece bize selam veren arkadaşlarımıza da uzaklaştırma verildi" dedi.

Ziraat Fakültesi öğrencisi Ece Şimşek ise SDÜ’de şu an soruşturma terörü yaşandığını ileri sürdü. Üniversite yönetiminin anayasal haklarını kullanmalarına izin vermediğini savunan Şimşek, "Uludere olayını protesto eden 100 öğrenci hakkında da soruşturma açıldı. Yasal haklarımızı arayacağız ve cezanın iptali için yargıya gideceğiz" diye konuştu.


'CEZALAR DİSİPLİN YÖNETMELİĞİNE GÖRE VERİLDİ'

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ise söz konusu cezanın disiplin yönetmeliğine göre verildiğini söyledi. Öğrencilerin 3 Ekim 2011'de üniversite sınırları içinde izinsiz eylem yaptığını hatırlatan Prof. Dr. İbicioğlu, "Rektör yardımcılarımız eylemin kampus içinde yapılmamasını istemiş. Fakültelere de yazı gönderildi. Buna rağmen öğrenciler eylemi gerçekleştirdi" dedi. Konuyla ilgili inceleme yapılması için Hukuk Fakültesi'nden bir öğretim üyesinin tayin edildiğini anlatan Rektör Prof. Dr. İbicioğlu, şunları söyledi:

"Arkadaşımız hazırladığı raporu yönetim toplantısına getirdi. Raporu hazırlayan soruşturmacı, öğrenciler hakkında 1 yıla kadar okuldan uzaklaştırma cezası talep etti. Ancak ben öğrencilerin sicillerine işlenmemesi ve içlerinde ceza almayacak öğrenciler de olabileceğinden yola çıkarak itiraz ettim. Bunun üzerine raporu hazırlayan arkadaşımız böyle bir ayrım yapılamayacağını belirtti. Bazı öğrencilere 1, bazılarına ise 2 yarı yıl uzaklaştırma cezası istendi. Karara direnerek ve tüm affediciliğimizi de kullanarak cezaları 15 güne düşürdüm. Sonuçta bir soruşturma yapıldı ve ceza verilmek zorundaydı. Disiplin yönetmeliğine göre bu ceza kaçınılmazdı. Biz de yönetim olarak en düşük cezayı uyguladık."



YA PROTESTO EDERSE?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ziyaret edeceği Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde ‘Gül’ü protesto edebilirler’ şüphesiyle gözaltına alınan 2 öğrenciye polis tarafından para cezası kesildi. Üniversite yönetimi ise öğrenciler hakkında soruşturma açtı

Abdullah Gül’ün 5 Ocak’ta gerçekleştirdiği Bolu ziyareti kapsamında Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne gerçekleştirdiği ziyaretin faturası 2 öğrenciye kesildi. Gül’ün gelişi üzerine adeta olağanüstü hal ilan edilen üniversiteye öğrenciler alınmazken, okullarına girmekte ısrar eden Öğrenci Kolektifleri üyesi tarih bölümü 1. sınıf öğrencisi Duygu Bursi ile matematik bölümü 2. sınıf öğrencisi Ümit Boz polislerce gözaltına alınmıştı. "Gül’ü protesto etme ihtimali oldukları" gerekçesiyle karakola götürülen öğrencilere Kabahatler Kanunu’na göre 160 TL para cezası kesildi. Eğitim hakları engellenen öğrenciler hakkında para cezasını yeterli görmeyen üniversite yönetimi ise soruşturma açtı.


'ŞÜPHELİ ŞAHIS' İDDİASI!

ANF’ye konuşan Duygu Bursi, Cumhurbaşkanı’nın geleceği gün okula gittiklerini, ancak üniversite kapısında polisin kendilerini durdurarak, üniversiteye giremeyeceklerini söylediğini belirtti. Bursi, “Üniversitenin öğrencisi olduğumuzu, bizi okula sokmama haklarının olmadığını söylememizin ardından yaka paça gözaltına alındık. Karakolda ‘şüpheli şahıs’ olduğumuz gerekçesiyle gözaltına alındığımızı öğrendik, her gün bizleri gören, üniversitedeki faaliyetlerimizden dolayı iyi tanıyan polisler ne oldu da bizi şüpheli olduğumuz gerekçesiyle gözaltına aldı” dedi.
Gül mağduru bir diğer öğrenci Ümit Boz ise, “Hem okulumuza alınmadık, hem eğitim hakkımız engellendi, hem para cezasına çarptırıldık, bu da yetmezmiş gibi hakkımızda soruşturma açıldı” diye konuştu. Boz, yaşananların tam bir hukuksuzluk olduğunu da sözlerine ekledi.



Bir Gün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder