İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi sağlık emekçileri, performans sisteminin yarattığı adaletsizliğe ve performans ücretlerinden yapılan kesintilere karşı her sabah iki saat iş bırakma eylemi yapıyor. Sağlık emekçileri performans sistemine karşı eşitlik talebinde bulunuyor.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çapa ve Cerrahpaşa hastanelerinde çalışanlar arasında eşitsizliği derinleştiren, “Performansa Dayalı Döner Sermaye Sistemi” sonucu performans ödemelerinde oldukça fark bulunmasına ve performans ücretlerinden yaklaşık 300-350 TL’ye kadar kesintilerin yapılmasına karşı sağlık emekçileri her gün iki saatlik iş bırakma eylemi yapıyor.
“Performans sisteminden vazgeçilsin”
Sağlık çalışanları yaptıkları eylemle, sağlık hizmetinde tedavinin başarısını değil, kurumun kazanacağı parayı hedefleyen, hastayı müşteri sağlığı mal gören performans sisteminden vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.
Performans sistemine karşı fakültede ortak havuz oluşturularak adil bir dağıtım yapılmasını isteyen sağlık emekçileri, üniversite yönetimine de eksik yatırılan döner sermaye paylarını derhal ödeyerek yaşatılan mağduriyeti giderene dek iş bırakma eylemlerine devam edeceğini duyurdu.
Her sabah iki saat iş bırakma eylemi
Pazartesi gününden bu yana her sabah 08.00-10.00 arası İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi monoblok önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, “Dekanlık uyuma çalışana sahip çık”, “Eşitlik, adalet istiyoruz”, “Sefalet zammını kabul etmiyoruz” sloganlarıyla Dekanlık binasına doğru yürüyüş gerçekleştirdi.
“Performans sistemi, sağlıkta özelleştirme”
Dekanlık binası önünde iş bırakan sağlık emekçileri adına SES İstanbul Aksaray Şubesi yaptığı açıklamada, performans sisteminin sağlıkta özelleştirmenin bir ayağı olduğunu, hastanelerin ticarethaneye dönüştürüleceğini ve sağlık çalışanlarının ticarethanelerde güvencesiz, esnek ve angarya çalıştırılmasının istendiğini vurguladı.
“Maaşlar insanca yaşayacak düzeye çıkarılmalı”
Kamu emekçilerine verilen 4+4 maaş zammı hakkında da yapılan açıklamada, “Toplu sözleşme yapacağız diye yapılmayan maaş zamlarının elektriğe ve doğalgaza yapılan zamlar oranında yapılmasını, her türlü ek ödemelerin ve döner sermayenin maaşlara eklenerek emekliliğe yansıtılmasını ve temel maaşlarımızın insanca yaşayacak düzeye çıkarılmasını istiyoruz” denildi.
Açıklamanın ardından sağlık emekçileri, performans adaletsizliğine son verilene dek eylemlerin daha da güçlenerek devam edeceğini ve sağlık hizmeti üretiminden gelen güçlerini kullanmaktan çekinmeyeceklerini ilan ettiler.
(soL - İstanbul)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder