8 Nisan 2012 Pazar

AKP'den erken seçim hamlesi


AKP'nin cumhurbaşkanlığı ve belediye başkanlığı seçimleriyle ilgili takvimi belli oldu. Normal koşullarda aynı yıl yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve belediye başkanlığı seçimleri için 'çifte sandık' kurulmayacak. 2014 yılında yapılacak yerel seçimler 6 ay öne çekilecek.

Normal koşullarda aynı yıl yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve belediye başkanlığı seçimleri için 'çifte sandık' kurulmayacak. 2014 yılında yapılacak yerel seçimler 6 ay öne çekilecek.

Anayasa değişikliği gerektiren bu proje için muhalefet partileriyle temas başladığı öne sürülüyor. Böylece, gelecek yıldan itibaren her yıl ayrı bir seçim sandığı kurulmuş olacak. 2013'te belediye, 2014'te cumhurbaşkanlığı, 2015'te ise milletvekilliği seçimleri yapılacak. AK Parti bir süredir gündeminde olan yerel seçim tarihiyle ilgili adım atmaya hazırlanıyor. Anayasa gereği her 5 yılda bir mart aylarında yapılan yerel seçim tarihinin öne alınmasının temel gerekçesi, kampanya döneminin kış aylarına denk gelmesi.

YEREL SEÇİMLER İÇİN EN İDEAL MEVSİM SONBAHAR


AKP, yerel seçim tarihini öne alma konusunda düşüncesini netleştirmiş durumda. Yerel seçim tarihi olarak en ideal dönem sonbahar ayı görüldüğü için anayasa değişikliği ile seçim tarihinin ekim veya kasım ayına kaydırılması planlanıyor. Bu durumda kampanya dönemi yaz mevsimine rastlayacak.


ANAYASA MAHKEMESİNİN OLASI İPTALİ TÜM HESAPLARI BOZABİLİR

CHP, Abdullah Gül'ün görev süresinin 2014'te dolacağı ve yeniden aday olamayacağına ilişkin yasayı Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı. Mahkemeden iptal kararı çıkarsa, 2012 Ağustos ayında cumhurbaşkanlığı seçimi zorunlu olacak.

Normal koşullarda ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 7 yıllık görev süresi 2014 Ağustosu'nda doluyor. Yerel seçim tarihi de Mart 2014. AK Parti istediği değişikliği yaparsa yerel seçimler ekim veya Kasım 2013'te yapılacak. Milletvekilliği seçimlerinin tarihi de 2015 yılının haziran ayı.cumhurbaşkanlığı, 2015'te ise milletvekilliği seçimleri yapılacak.


HASİP KAPLAN'DAN YALANLAMA

Muhalefet partileri CHP, MHP ve BDP ile temaslara da başlandığı öne sürülürken, yerel seçim tarihiyle ilgili düzenlemenin ayrı bir anayasa değişikliği olarak Meclis'e gelmesi bekleniyor. Ancak haberler üzerine twitter hesabından açıklamalar yapan BDP Milletvekili Hasip Kaplan erken seçim haberlerinde geçen iktidarın muhalefetle görüştüğü yönündeki haberleri yalanladı. BDP Şırnak Milletvekili, gündeme gelen erken yerel seçimler için anayasa değişikliğinin gerekliği olduğunu belirtirken, bu konuda muhalefet partileri ile de görüşme olmadığını kaydetti.

Kaplan Twitter'daki hesabında AKP rejiminin erken genel seçim planını değerlendirdi. Kaplan, "AKP yerel seçimleri erkene alma konusunda muhalefet partileri ile görüşmedi, bu yönlü haberler doğru değil kasıtlıdır" dedi.

Seçimler öncesi yeni anayasa çalışmalarının var olduğunu belirten Kaplan, "Yeni bir anayasa, yeni siyasi partiler ve seçim yasası ile uzlaşma sağlanabilir. Seçim barajlarını kaldırmayan, hazine yardımını engelleyen bir anlayışla, hükümet yol alamaz" diye vurguladı.



EmekDünyası.Net


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder