10 Ekim 2012 Çarşamba

NATO AKP'ye gaz veriyor

Emperyalistler Suriye konusunda doğrudan bir savaşa girmeme tercihini korurken, AKP iktidarını Suriye üzerinde bir baskı unsuru olarak kullanmaya devam ediyor. NATO’dan gelen son açıklamalar AKP’nin tezkere ve misilleme siyasetini olumlarken, Suriye’ye askeri müdahalenin öncelikli tercih olmadığı görüşünü yineledi
NATO savunma bakanları toplantısı öncesinde basına konuşan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, “Türkiye uluslararası hukuka göre kesinlikle kendini savunma hakkına sahip. Türkiye muhakkak NATO dayanışmasına güvenebilir. Gerekirse Türkiye'yi savunmak ve korumak için bütün planlar mevcut, fakat umarım buna gerek kalmaz. Umarım tüm taraflar teenni gösterir ve krizin tırmanmasından kaçınılır” dedi. 

Rasmussen, "Suriye'de doğru çıkış yolu siyasi çözümden geçiyor. Uluslararası toplumdan Suriye rejimine tek ses olarak ve güçlü şekilde, Suriye halkının meşru taleplerinin karşılık bulması yönünde mesaj gitmeli" ifadesini kullandı. 

Suriye’nin bir Türk savaş uçağını düşürmesinin ardından olduğu gibi Akçakale olayından sonra da, üye bir ülkeye saldırı durumunda ortak yanıt vermeyi içeren 5. maddeyi gündeme almayan NATO’nun bu çıkışı düşündürücü. 

Doğru çıkışı “siyasi çözüm” olarak gösteren Rasmussen’in bir yandan da savaş tezkeresi alan ve “misilleme” adı altında Suriye’ye askeri saldırılarda bulunan AKP iktidarını desteklemesi, çatışmanın yükünü Türkiye’ye yıkan AKP’yi teşvik anlamına geliyor.

İran’dan ‘NATO müdahaleye hazırlanıyor’ iddiası 
İran’ın ruhani lideri Ali Hamaney’in danışmanı ve eski Dışişleri Bakanı Ali Ekber Velayeti, Fars Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada NATO’nun Suriye’ye yönelik kara harekatı başlatma hazırlığı içinde olduğunu ileri sürdü. NATO’nun müdahale için Türkiye’ye düşen bombaları gerekçe göstereceğini söyleyen Velayeti, “Bugün NATO Suriye’ye karşı tehditlerini artırma ve üyelerinden bir tanesinin, Suriye’nin komşusunun tehdit altında olduğunu öne sürerek Suriye’ye girme hazırlığı içinde” diye konuştu. 

BM’den Suriye’ye tek taraflı ateşkes çağrısı
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da, Suriye yönetiminden tek taraflı ateşkes ilan etmesini ve muhalif güçlerin de ilan edilecek bu ateşkese uymasını istedi. Ban, “Suriye'deki durum artık tahammül edilemez bir hale geldi. Halkın bu kadar acı çekmesi dayanılmaz bir durum” dedi. 

Sendika.Org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder